Αυτά είναι τα πρόσθετα τροφίμων που δρουν σαν επικίνδυνες ορμόνες


Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, μερικά πρόσθετα δρουν σαν ξενοοιστρογόνα. Ξενοοιστρογόνα είναι συστατικά που έχουν παρόμοιες επιδράσεις με τις ορμόνες που ονομάζονται οιστρογόνα. Ενώ το οιστρογόνο είναι μια φυσική ορμόνη που το ίδιο το σώμα σας παράγει, δεν είναι τόσο καλό για το σώμα σας να έχει ένα άλλο μη φυσικό συστατικό που να προκαλεί παρόμοιες επιδράσεις. Στην πραγματικότητα, τα ξενοοιστρογόνα έχουν συνδεθεί με μια ποικιλία ανεπιθύμητων θεμάτων και προβλημάτων υγείας, από μειωμένους αριθμούς σπερματοζωαρίων μέχρι αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Είναι τρομακτικό να συνειδητοποιήσετε ότι οι τροφές που καταναλώνετε ανυποψίαστοι καθημερινά μπορούν να περιέχουν αυτά τα πρόσθετα που δρουν σαν ξενοοιστρογόνα. Επιστήμονες στην Ιταλία ανησύχησαν για την εμφάνιση αυτών των συστατικών και ανέπτυξαν μια μέθοδο για να ψάξουν μέσα από 1.500 πρόσθετα τροφίμων και να εξακριβώσουν
κάποια που θα μπορούσαν να δράσουν ως ξενοοιστρογόνα. Η ανάλυσή τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chemical Research in Toxicology. Ως αποτέλεσμα της έρευνάς τους, πρόσφατα εξακρίβωσαν δύο νέα ξενοοιστρογόνα που δεν είχαν αναγνωριστεί προηγουμένως. Το πρώτο είναι ο γαλλικός προπυλεστέρας (propyl gallate), ο οποίος χρησιμοποιείται ως ένα συντηρητικό στις τροφές για να αποτρέψει να χαλάσουν τα λίπη και τα έλαια. Το δεύτερο είναι 4-χεξυλορεσορκινόλη (4-hexylresorcinol), η οποία χρησιμοποιείται ως ένα πρόσθετο που βοηθάει τις γαρίδες και τα άλλα θαλασσινά να μη χάσουν το φυσικό τους χρώμα. Ο γαλλικός προπυλεστέρας δρα σαν ανταγωνιστής και η 4-χεξυλορεσορκινόλη δρα σαν υπερ-ενεργοποιητής. Οι ανταγωνιστές μπλοκάρουν το δέσιμο ενός παράγοντα σε ένα μόριο υποδοχέων και οι υπερ-ενεργοποιητές αυξάνουν τον βαθμό της γενετικής έκφρασης. Ο γαλλικός προπυλεστέρας χρησιμοποιείται συχνά με βουτυροϋδροξυανισόλη (BHA) και βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (BHT), τα οποία με τη σειρά τους έχουν τις δικές τους βλαπτικές επιδράσεις. Αυτά τα δύο πρόσθετα εμποδίζουν τα λίπη και τα έλαια να ταγκίσουν και χρησιμοποιούνται συχνά σε επεξεργασμένες τροφές, όπως δημητριακά
και πατατάκια, παρά το γεγονός ότι μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι προκαλούν καρκίνο σε αρουραίους.
Ένας άλλος τύπος τροφικού προσθέτου που είναι ήδη γνωστό ότι δρα ως ξενοοιστρογόνο είναι η βουτυλική υδροξυανισόλη (butylated hydroxyanisole), η οποία προστίθεται στα τρόφιμα για να τα διατηρήσει και να τα κάνει να κρατήσουν περισσότερο. Επιπλέον, η κόκκινη χρωστική ουσία ερυθροσίνη, η οποία χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως γλυκά, είναι ένα γνωστό ξενοοιστρογόνο.

Όπως τα πρόσθετα τροφίμων, τα συνθετικά ξενοοιστρογόνα είναι ήδη γνωστό ότι παρουσιάζονται με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, βρίσκονται συχνά ως συστατικό των πλαστικών, των παρασιτοκτόνων, των μικροβιοκτόνων, διαφόρων φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων προσωπικής φροντίδας. Τα ξενοοιστρογόνα γίνονται όλο και περισσότερο αντικείμενο ανησυχίας για την υγεία ανάμεσα στους ειδικούς. Προηγούμενες έρευνες είχαν εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στα ξενοοιστρογόνα και στην ενδομητρίωση και θεωρείται επίσης ότι τα ξενοοιστρογόνα μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες και μπορεί να είναι συντελεστικοί παράγοντες για καρκίνο του μαστού.



Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια