Οι μίζες της Νovartis με ονόματα που θα κάνουν «μπαμ»!



Από τον
Ανδρέα Καψαμπέλη
Σε βάθος χρόνου, αλλά και με μια κρίσιμη τομή, εκτείνεται το σκάνδαλο της Novartis, το οποίο ερευνάται πλέον από τις αμερικανικές Αρχές και από την ελληνική Δικαιοσύνη. Η υπόθεση αποκτά και έντονο πολιτικόενδιαφέρον, καθώς συνδυάζεται με τη μάχη κατά της διαφθοράς, ενώ οι πρόσφατες συσκέψεις και πρωτοβουλίες των συναρμόδιων υπουργών αποτυπώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το θέμα εν όψει και πιθανών ευρύτερων εξελίξεων με φόντο τις εκλογές.

Ηδη με τις μέχρι στιγμής εξελίξεις επιβεβαιώνεται η «κυριακάτικη δημοκρατία», η οποία αποκάλυψε από τις 18 Δεκεμβρίου ότι μόλις ανοίξει ο «φάκελος Novartis» στην Αθήνα πρόκειται να εκραγεί βόμβα μεγατόνων, που θα πλήξει και γνωστά πολιτικά πρόσωπα. Κατά τις σχετικές πληροφορίες στο «top ten» της «καυτής» και πολυάριθμης λίστας που παρέδωσαν τα δύο πρώην στελέχη της Novartis στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ περιλαμβάνονται δύο πρώην υπουργοί των τελευταίων ετών, δύο αξιωματούχοι που θήτευσαν με κυβερνητικές αποφάσεις στον χώρο του φαρμάκου και έχουν συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα και διαδρομή καθώς και άλλα στελέχη, που είχαν λόγο στις αποφάσεις στον τομέα αυτό.

Η φημολογία
Εκτοτε αναπτύχθηκε και μια σχετική φημολογία, που κατά περίπτωση αυξάνει τον αριθμό των πολιτικών προσώπων σε διάφορα επίπεδα, τα οποία εμπλέκονται, ενώ η Εισαγγελία Διαφθοράς άρχισε κιόλας να καλεί τους πρώτους μάρτυρες. Δεδομένου πάντως ότι τα δύο στελέχη εργάζονταν στην πολυεθνική φαρμακευτική από το 2008, δημιουργήθηκε αρχικώς η εντύπωση ότι τα όποια στοιχεία υπάρχουν αφορούν κυρίως το μετέπειτα διάστημα. Νεότερες πληροφορίες όμως δίνουν μια πολύ πιο εντυπωσιακή διάσταση στην έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα φαίνεται ότι υπάρχουν και ηχητικά ντοκουμέντα που «καίνε» συγκεκριμένα πρόσωπα!

Το άκρως ενδιαφέρον είναι ότι η έρευνα αυτή απλώνεται κατά μήκος και κατά πλάτος. Οπως δηλαδή αναφέρουν γνώστες της υπόθεσης, η αναζήτηση της αλήθειας δεν περιορίζεται στον χώρο του υπουργείου Υγείας αλλά και δεν σταματά στην περίοδο που οι εν λόγω υπάλληλοι της Novartis βρέθηκαν ο ένας ως επικεφαλής επικοινωνίας και εταιρικής ευθύνης και ο άλλος ως υπεύθυνος πωλήσεων στην Ελλάδα.

Σημείο-κλειδί από χρονικής πλευράς είναι στην πραγματικότητα το 2011. Με νόμο που ψηφίστηκε τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς, για τις αλλαγές στο ΕΣΥ και τις ρυθμίσεις σχετικά με τα φάρμακα, τα φαρμακεία και τις φαρμακευτικές εταιρίες ορίστηκε η μεταφορά στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Τμήματος Τιμών Φαρμάκων και Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων το οποίο υπαγόταν έως τότε στη Γενική Γραμµατεία Εµπορίου. Η αιτιολόγηση ήταν ότι έπρεπε «να συγκεντρωθούν όλες οι αρµοδιότητες που αφορούν τα φάρµακα σε ένα υπουργείο και να συσχετισθεί µεσοπρόθεσµα ο τρόπος τιµολόγησης των φαρµάκων µε το θεραπευτικό τους αποτέλεσµα», ενώ η σχετική διάταξη προέβλεπε ότι «στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μεταφέρεται και υπάγεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Τιμών Φαρμάκων, της Διεύθυνσης Τιμών Βιομηχανικών Προϊόντων και Φαρμάκων της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικού Εμπορίου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας».

Αυτό σημαίνει ότι έως τότε η ουσιαστική ευθύνη για την τιμολόγηση των φαρμάκων ανήκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και στη συνέχεια πέρασε στο υπουργείο Υγείας. Οπως προκύπτει μάλιστα πριν από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων, καθ’ ύλην πολιτικά αρμόδιος για την τιμή του φαρμάκου ήταν ο εκάστοτε υφυπουργός Εμπορίου.
Η παρανόηση που δημιουργείται και στην υπόθεση αυτή αφορά την παραγραφή των τυχόν ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα. Οντως για τα αδικήματα που έχουν διαπραχθεί από πρώην υπουργούς έως και τη διάλυση της Βουλής για τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 έχει επέλθει διαγραφή με βάση το σχετικό άρθρο 86 του Συντάγματος. Ομως οι ισχύουσες προστατευτικές διατάξεις παύουν να αποτελούν ασπίδα, εφόσον από τη δικαστική έρευνα διαπιστωθεί ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ανησυχούντες
Αυτός είναι και ο λόγος που κατά τις πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» έχουν αρχίσει να ανησυχούν το τελευταίο διάστημα και πρόσωπα, όχι κατ’ ανάγκην μιας κομματικής απόχρωσης, που είτε έχουν αποσυρθεί από το προσκήνιο και θεωρούνται «πολιτικοί συνταξιούχοι» είτε έχουν περάσει σήμερα σε δεύτερο πλάνο. Μπορεί κατά την περίοδο της πολιτικής ακμής τους η ενασχόληση π.χ. με τις λαϊκές και τις τιμές των ζαρζαβατικών να ήταν πιο δημοφιλής και περισσότερο επικοινωνιακή δραστηριότητα, αλλά η τιμολόγηση των φαρμάκων προσέφερε άλλες χάρες και χαρές. Καθώς μάλιστα η περίοδος της έρευνας φθάνει τουλάχιστον ως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, δηλαδή από την έναρξη της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησης Σημίτη και εντεύθεν, είναι προφανές ότι η σχετική λίστα των «υπόπτων» ίσως αποδειχθεί αρκετά μεγάλη, κρύβει εκπλήξεις ή έχει ακόμη, όπως λένε με νόημα ορισμένοι, και λεπτό άρωμα γυναίκας!
Ο τζίρος-μαμούθ 6 δισ. € που παραπέμπει σε εξοπλιστικά και ο στόχος των ΗΠΑ
Ως το 2004 υπερυπουργός Ανάπτυξης ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος, για τον οποίο προσωπικά πάντως δεν προκύπτει οποιαδήποτε εμπλοκή στο σκάνδαλο αυτό, αφού δεν είχε κρατήσει καμία σχετική αρμοδιότητα για το φάρμακο. Λόγω του μεγέθους του σκανδάλου ωστόσο συνειρμικά και μόνο οι γνωρίζοντες κάνουν λόγο για «σκάνδαλο εξοπλιστικών Νο 2», αφού σε ετήσια βάση ο τζίρος του φαρμάκου στην Ελλάδα ξεπερνούσε τα 6 δισ. ευρώ, από τα οποία η Novartis με «αθέμιτες μεθόδους», κατά τις καταγγελίες των δύο πρώην στελεχών της, αποσπούσε αναλογικά το μεγαλύτερο μερίδιο.

Στο πλαίσιο αυτό η έρευνα την οποία ξεκίνησε με δική της πρωτοβουλία η ελληνική Δικαιοσύνη, με έφοδο στα γραφεία της εταιρίας, κλήση μαρτύρων και άνοιγμα λογαριασμών, αποκτά ιδιαίτερο νόημα, καθώς δεν αναμένονται σύντομα απαντήσεις από τις αμερικανικές Αρχές. Η Ελλάδα έχει ζητήσει επισήμως δικαστική συνδρομή, αλλά το αίτημα σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί προτού ολοκληρωθεί η έρευνα από τις ΗΠΑ. Για τους Αμερικανούς άλλωστε προτεραιότητα φαίνεται ότι δεν έχουν στην παρούσα φάση τα πρόσωπα αλλά η αποκάλυψη των μηχανισμών και των μεθόδων που χρησιμοποιούσε, κατ’ αυτούς, η (εδρεύουσα στη Βασιλεία της Ελβετίας) πολυεθνική φαρμακευτική για να κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά. Σε πρώτη φάση, στόχος της αμερικανικής πλευράς είναι να υποχρεωθεί η Novartis να λειτουργήσει σε ένα νέο status και κατόπιν θα σταλούν στη χώρα μας οι καυτοί φάκελοι με τα πολιτικά και άλλα πρόσωπα...
http://www.dimokratianews.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια