Γιατρός γυναικολόγος που βίαζε ασθενείς ..δουλεύει ακόμα σε νοσοκομεία της Αθήνας !




Γιατρός με την ειδικότητα του μαιευτήρα – γυναικολόγου, κατ’ εξακολούθηση βιαστής πελατισσών του με βάση τις τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις, συνεχίζει σήμερα να προσφέρει τις «υπηρεσίες» του σε γνωστά νοσοκομεία της Αθήνας.
Του Μάκη Νοδάρου
Παρά την οριστική και τελεσίδικη καταδίκη του και με απόφαση του Αρείου Πάγου, ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Χρήστος Γκόβας του Νικολάου, παρακάμπτοντας με μυστηριώδεις τρόπους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη σχετική νομοθεσία, κατάφερε να αλλάξει ειδικότητα και να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ειδικευόμενος χειρουργός.
Στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» (12-8-2013 έως 12-8-2015), στο Αρεταίειο Νοσοκομείο (διέκοψε τη διετή σύμβασή του για την απόκτηση ειδικότητας) και στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο «Αγία Ολγα», όπου σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται πρώτος στην αναμονή για τη συνέχιση ειδικότητας!
Ο γυναικολόγος-βιαστής στο Μητέρα!
Εκείνο όμως που προκαλεί φρίκη είναι ότι ο εν λόγω βιαστής μαιευτήρας-γυναικολόγος βρίσκεται μέχρι σήμερα καταχωρισμένος επίσημα ως γιατρός συνεργάτης στο Νοσοκομείο Μητέρα!
Οπως ανέφερε στο Documento η νομική υπηρεσία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Μητέρα φέρεται να προσφέρει τις υπηρεσίες του από το 2009, από τότε δηλαδή που καταχωρίστηκε στους καταλόγους του ιατρικού συλλόγου, προερχόμενος από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου, όπου –όπως αποκάλυψε στη συνέχεια η έρευνα– είχε τιμωρηθεί για παραποίηση ιατρικού επαγγέλματος!
Μετά τον σχετικό θόρυβο, η νομική υπηρεσία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών μας ενημέρωσε ότι έστειλε επιστολή στον ίδιο τον γιατρό αλλά και στο Νοσοκομείο Μητέρα, ζητώντας διευκρινίσεις.
Κομπίνες στη Ρόδο
«Ηρθε σε μας στις 5/3/2007 από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Πήρε άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος από την Περιφέρεια με την ειδικότητα του μαιευτήρα – γυναικολόγου. Μετά από μερικούς μήνες όμως έκπληκτοι ανακαλύψαμε ότι συνταγογραφούσε φάρμακα τα οποία δεν είχαν καμιά σχέση με την ειδικότητα του μαιευτήρα. Τον καλέσαμε σε απολογία και τον τιμωρήσαμε με επίπληξη για παραποίηση ειδικότητας. Στις 17/4/2009 πήρε μεταγραφή για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Τότε, όμως, το υπουργείο Υγείας μας ενημέρωσε ότι ο συγκεκριμένος εμπλέκεται σε υποθέσεις βιασμού τριών γυναικών όταν υπηρετούσε στην Αμαλιάδα» λέει στο Documento ο Χρήστος Μαντάς, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου. Ο κ. Μαντάς εξέφρασε μάλιστα την απορία πώς ένας γιατρός που έχει καταδικαστεί σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων είναι σήμερα διορισμένος σε διάφορα νοσοκομεία.
Πλαστογραφία και ερωτηματικά
Πηγές του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας αποκάλυψαν ότι μετά την καταδίκη του και τον σάλο που προκάλεσε πανελλαδικά ο βιασμός της τελευταίας πελάτισσάς του το 2001, πλαστογράφησε έγγραφο που του χορηγήθηκε για νοσοκομειακή χρήση, χρησιμοποιώντας το για να μετακινηθεί σε άλλον ιατρικό σύλλογο.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη γενικότερη επαγγελματική πορεία και δράση του εν λόγω γιατρού είναι πολλά και αρκετά από αυτά σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας.
Για παράδειγμα, πώς αγνοήθηκε όλα αυτά τα χρόνια το βεβαρυμένο ποινικό μητρώο του γιατρού-βιαστή; Οι δικαστικές Αρχές ενημέρωσαν άραγε, όπως όφειλαν ,τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και το υπουργείο Υγείας; Γιατί όλα αυτά τα χρόνια κανένα πειθαρχικό συμβούλιο από τους ιατρικούς συλλόγους από τους οποίους πέρασε ο γιατρός-βιαστής δεν τον τιμώρησε παραδειγματικά; Πώς συνεχίζει να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες σε γνωστά νοσοκομεία της Αθήνας αφού έχει καταδικαστεί αμετάκλητα σε τριετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων;
Δικαστικές πηγές μιλώντας στο Documento ανέφεραν ότι με το ποινικό μητρώο του συγκεκριμένου γιατρού δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή οι δικαστικές αρχές της Πάτρας δεν ενημέρωσαν όπως όφειλαν τις δικαστικές αρχές της Αθήνας, τόπο καταγωγής του γιατρού, προκειμένου να γραφτεί στο μητρώο του η ποινή, ή τα νοσοκομεία στα οποία υπηρέτησε δεν ζήτησαν αντίγραφο ποινικού μητρώου τύπου Α, το οποίο αποστέλλεται υπηρεσιακά.
Έπεσαν από τα σύννεφα…
«Δεν μπορώ να ξέρω το ιστορικό του κάθε γιατρού που είναι μέλος μας. Ολα αυτά τα ακούω από εσάς. Θα κοιτάξουμε όμως το θέμα με τη νομική υπηρεσία να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και να είστε σίγουρος ότι θα πράξουμε τα δέοντα. Δεν ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές» ανέφερε στο Documento o Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
«Δεν τα γνωρίζαμε όλα αυτά. Τα μαθαίνουμε από εσάς. Θα κοιτάξουμε τον φάκελό του να δούμε αν υπάρχει μέσα το ποινικό του μητρώο και τι αναφέρει. Πιθανόν αυτό να μην είχε ενημερωθεί από τις δικαστικές αρχές τότε που ήρθε στο νοσοκομείο μας. Δυστυχώς, ψάχνουμε στο αρχείο μας να βρούμε τον φάκελό του αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει κάτι γιατί επικρατεί χάος» ανέφερε ο Γεώργιος Δενδραμής, διοικητής του Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας».
Από το Αρεταίειο Νοσοκομείο η διοίκηση αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία για το θέμα, επικαλούμενη τα προσωπικά δεδομένα του γιατρού. Πάντως στο εν λόγω νοσοκομείο ο βιαστής μαιευτήρας – γυναικολόγος διορίστηκε με υπουργική απόφαση (14/10/2015 – ΑΠ: α2δ/Γ.Π. 71376) με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ως ειδικευόμενος αγγειοχειρουργός!
Το εντυπωσιακό είναι ότι στο έγγραφο της υπουργικής απόφασης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το νοσοκομείο που κάνει την πρόσληψη θα πρέπει να ζητήσει από τον προσληφθέντα πιστοποιητικό ποινικού μητρώου. Υπήρξε άραγε στον φάκελο του συγκεκριμένου γιατρού σχετικό αντίγραφο;
Το ιστορικό των βιασμών και οι καταδίκες
Το ιστορικό των βιασμών του γυναικολόγου – μαιευτήρα Χρήστου Ν. Γκόβα σε βάρος των γυναικών που επισκέπτονταν το ιατρείο του στην Αμαλιάδα Ηλείας ως πελάτισσες είναι γεμάτο εικόνες ανείπωτης φρίκης…
Στις 20.4.2001 μια 26άχρονη τότε αλλοδαπή γυναίκα από την Ηλεία είχε καταγγείλει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο ιατρείο του Χ. Γκόβα προκειμένου να υποβληθεί σε τεχνητή διακοπή κύησης, εκείνος τη βίασε παρά φύση πάνω στο χειρουργικό κρεβάτι αφού πρώτα τη νάρκωσε ελαφρά. Η υπόθεση προκάλεσε φρίκη και έντονες αντιδράσεις πανελλαδικά, με τα ΜΜΕ να κάνουν εκτενείς αναφορές στον γιατρό-βιαστή.
Τη βίασε μισοκοιμισμένη
Όπως λέει στην κατάθεσή της η κοπέλα: «Πήγα με τον σύζυγό μου στην Αμαλιάδα για να επισκεφθώ τον γυναικολόγο Γκόβα Χρήστο στην Πλατεία Αγίου Αθανασίου. Για να κάνω έκτρωση, καθότι ήμουν έγκυος 45 ημερών. Πήγαμε στο ιατρείο του και στη συνέχεια ο γιατρός έβγαλε τον σύζυγό μου έξω από το ιατρείο κι εγώ ξάπλωσα πάνω στο κρεβάτι… Μου έκανε μια ένεση να μην πονάω αλλά δεν κοιμήθηκα. Έκανε την έκτρωση, εγώ χαλάρωσα αλλά είχα τις αισθήσεις μου. Σε κάποια στιγμή ένιωσα πόνο στον πρωκτό και κοιτάζοντας είδα τον γιατρό να με βιάζει. Τον έσπρωξα αλλά δεν είχα δυνάμεις… Τον είδα να σηκώνει το παντελόνι του. Τα είχα χαμένα και δεν είπα τίποτα. Μετά το είπα στον σύζυγό μου και ήρθαμε στην υπηρεσία σας… (σ.σ.: αστυνομία)».
Φυλάκιση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων
Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κακουργημάτων της Πάτρας με την υπ. αρ. 5157 απόφασή του στις 8 Μαΐου 2004 καταδίκασε αρχικά τον μαιευτήρα για τον βιασμό της 26άχρονης σε ποινή κάθειρξης δέκα (10) ετών.
Στις 31 Ιανουαρίου 2011 το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας με την υπ. αρ. 1415 απόφασή του κήρυξε ξανά ένοχο τον μαιευτήρα για το κακούργημα του βιασμού και τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης οχτώ (8) ετών, ενώ του επέβαλλε και τριετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
Ο καταδικασθείς μαιευτήρας κατέθεσε στις 3/10/2011 στον Αρειο Πάγο αίτηση ακύρωσης της καταδίκης του από το Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας. Στις 30 Απριλίου 2012 το Ε΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ. αρ. 754/2012 απόφασή του απέρριψε την προσφυγή, επικύρωσε τελεσίδικα την ποινή στον γυναικολόγο, ενώ τον υποχρέωσε να καταβάλει και τα δικαστικά έξοδα!
Η φρίκη είχε παρελθόν…
Όμως στην πολυσέλιδη απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου αποκαλύπτεται, μεταξύ άλλων, ότι ο συγκεκριμένος μαιευτήρας πριν από τον βιασμό της 26άχρονης το 2001 είχε κατηγορηθεί δύο ακόμη φορές για παρόμοιες πράξεις, με θύματα γυναίκες ασθενείς.
Η πρώτη περίπτωση συνέβη το 1996 και αφορούσε τον βιασμό μιας 22άχρονης από την Ηλεία. Η κοπέλα κατήγγειλε ότι το 1996 είχε επισκεφθεί τον Γκόβα για κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα και αυτός αφού της χορήγησε δυο ενδοφλέβιες ενέσεις δήθεν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με συνέπεια να περιέλθει σε κατάσταση ημιαναισθησίας και αδυναμίας αντίδρασης, την ανάγκασε σε εξώγαμη συνουσία πάνω στην ιατρική κλίνη.
Η 22άχρονη απέσυρε τελικά την κατηγορία, με το σκεπτικό «ότι θα της προκαλούσε μεγάλο ψυχικό πόνο η διεξαγωγή της δίκης και δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας του μικρού και συντηρητικών αντιλήψεων χωριού όπου διέμενε». Έτσι, με το 61/1996 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας, κατ’ αποδοχή της δήλωσης της παθούσας, την οποία ο κατηγορούμενος αποδέχθηκε, έπαυσε η εις βάρος του ποινική δίωξη.
«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο τελευταίος, απολογούμενος στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, κατέθεσε ότι ο δικηγόρος του πρότεινε να δώσουν στην 22άχρονη 5.000.000 δρχ. “για να κλείσει η υπόθεση”, τα οποία όμως δεν έδωσε» αναφέρεται στην πολυσέλιδη απόφαση του Αρείου Πάγου.
Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι ο μαιευτήρας είχε κατηγορηθεί για παρόμοιο περιστατικό και το 2000 και από μια ακόμη 27χρονη κοπέλα, η οποία μάλιστα κατέθεσε και στα δύο δικαστήρια την τρομακτική εμπειρία που έζησε στο ιατρείο του γιατρού λίγο προτού τη βιάσει…
Όλα τα φρικτά γεγονότα συνέβησαν στο ιατρείο του μαιευτήρα-βιαστή, το οποίο δεν διέθετε τις προδιαγραφές λειτουργίας οργανωμένης νοσηλευτικής μονάδας, όπως ορίζει στην ΥΑΑ 3β/ΟΙΚ2799/1987 «περί προστασίας της γυναίκας που υποβάλλεται σε τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης». Επίσης, δεν διέθετε νοσηλευτικό προσωπικό ούτε συμμετείχε αναισθησιολόγος στην επέμβαση.
Το Documento επιχείρησε να καταγράψει την άποψη του γυναικολόγου – μαιευτήρα αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς τα τηλέφωνα που έδωσαν από το Μητέρα δεν αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο γιατρό, ενώ δύο ακόμη τηλέφωνα που βρέθηκαν με αυτό το όνομα μέσω των υπηρεσιών τηλεφωνικού καταλόγου δεν είχαν καμία σχέση.
Πηγή: Documentonews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια