Ρώσος ειδικός: Ο Ερντογάν θα προβεί σε επιθετική ενέργεια προς την Ελλάδα πριν τις 16 Απριλίου




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να ακυρώσει την συμφωνία για το προσφυγικό εντός του μήνα, πριν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στα μέσα Απριλίου, εκτιμά ο αναπληρωτής Διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου Ευρώπης –που υπάγεται στην Ρωσική Ακαδημία Επιστημών– Βλαντισλάβ Μπελόφ, καθώς η Άγκυρα δεν θα υποστεί μεγάλες απώλειες, ενώ οι πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης θα τον ενίσχυαν.


Το ενδεχόμενο αυτό είχε αφήσει ανοιχτό την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση Εμέρ Τσελίκ σε συνέντευξη του την Τρίτη, είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσει η Τουρκία τη συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό.
«Hταν έτοιμη να αθετήσει την συμφωνία τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2016»

Ο Μπελόφ υπενθυμίζει ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αθετήσει την συμφωνία τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2016, με αφορμή την απόφαση που είχε πάρει η γερμανική βουλή στις αρχές Ιουνίου να καταδικάσει την γενοκτονία των Αρμενίων.

Τότε όμως μεσολάβησε, σημειώνει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας, το πραξικόπημα στην Τουρκία εξαιτίας του οποίου όλες οι εντάσεις πέρασαν σε δεύτερο πλάνο.

Όμως στην παρούσα φάση –καθώς παρατηρείται όξυνση στις σχέσεις με τις μεγάλες χώρες της ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί επιζητούν να υπάρξει ενιαία στάση έναντι του Ερντογάν– το ενδεχόμενο να υλοποιήσει την απειλή αυτή είναι πιθανό, κρίνει ο Μπελόφ στις δηλώσεις που έκανε στο Ria Novosti.
Η κόντρα με την Ελλάδα

Ο Ερντογάν, εκτιμά ο Μπελόφ, με το να έρχεται σε αντιπαράθεση με την Ευρώπη, επιχειρεί να συσπειρώσει τους οπαδούς τους στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενόψει του δημοψηφίσματος, θεωρώντας όμως ότι η όξυνση των σχέσεων με την Ολλανδία «δείχνει την πρόθεση της Άγκυρας, να οδηγήσει την κρίση σε μια πιο βαθιά φάση».

«Παράλληλα ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται πλήρως ότι στους κόλπους της Ε.Ε θα εξακολουθήσουν να υπολογίζουν την Τουρκία, καθώς είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, έχει στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Τουρκίας, εμπλέκεται στην συριακή κρίση, στο Ιράκ και, το εκτόπισμα της είναι δύσκολο να το αγνοήσουν. Για αυτό και η πρόβλεψη μου είναι ότι η Τουρκία θα ακυρώσει την συμφωνία», δηλώνει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας, και καταλήγει, επαναλαμβάνοντας με άλλη διατύπωση την πρόβλεψη του: δεν είναι απαραίτητο «η πρόβλεψη μου να επαληθευτεί, αλλά θεωρώ ότι ο Ερντογάν θα το κάνει».

Υπενθυμίζουμε ότι η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει προειδοποιήσει την Τουρκία ότι μια τέτοια εξέλιξη θα θεωρηθεί από την Ελλάδα επιθετική ενέργεια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια