Έρμαιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ποιοι ετοιμάζουν πραξικόπημα στην Ν.Δ. (ΟΝΟΜΑΤΑ)




Κουίζ: Ποια σχέση έχουν μεταξύ τους (Α) oι δημόσιες τοποθετήσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου, (Β) oι εμβόλιμες πατερναλιστικές παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά και (Γ) οι μεταμεσονύκτιες εμφανίσεις του Άδωνι Γεωργιάδη σε περιθωριακά κανάλια;

Η απάντηση: και οι τρεις διαμορφώνουν το περιβάλλον στο οποίο κινείται τους τελευταίους μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι Σαμαράς- Βενιζέλος- Γεωργιάδης δρουν σαν άτυπη τρόικα ιδεολογικής και πολιτικής κηδεμονίας του. Με τις παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ θέτουν το επικοινωνιακό περίγραμμα στο οποίο κινείται πλέον ο πρόεδρος της ΝΔ με την πολιτική επιλογή “Όχι σε όλα”.

Ουσιαστικά αυτοί οι τρεις επιβάλλουν και την κομματική γραμμή που επισημοποιεί ο πρόεδρος της ΝΔ- αποδεχόμενος έτσι την άτυπη επιτροπεία τους. Στην πολιτική του είναι ορατές αποχρώσεις από τις θεωρίες που προεκτείνουν το σενάριο του “ αφανούς εταίρους” στο οποίο στηρίχθηκε η επικράτηση του στις εσωκομματικές εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΝΔ έσπευσε να υιοθετήσει, σχεδόν επισήμως, ένα παραληρηματικό κείμενο που δημοσιεύθηκε στο “Βήμα” με υπαινιγμούς για υποτιθέμενη συμπαιγνία Τσίπρα -Παυλόπουλου -Καραμανλή με στόχο την κατάργηση …της αστικής Δημοκρατίας και την επιστροφή στη δραχμή!

Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εμφανίσθηκε να συνιστά την επείγουσα ανάγνωση αυτού του κειμένου, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ο Ευ. Βενιζέλος έδωσε … ακαδημαϊκή υπόσταση τα σενάρια της πορείας προς αυταρχικό καθεστώς .

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης – παρά την ψυχρολουσία που υπέστη κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία- εμφανίσθηκε περισσότερο σκληρός από ποτέ σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και τις εκλογές: “δεν ψηφίζω τίποτε, να φύγουν αμέσως”.

Η μετατροπή της ΝΔ σε …τρελό φορτηγό -με τα φρένα σπασμένα και θυελλώδη οδηγό τον Άδωνι- προκαλεί εσωτερικά ρήγματα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Με παρρησία ο αντιπρόεδρος του κόμματος και υπεύθυνος για την κατάρτιση του προγράμματος Κωστής Χατζηδάκης εναντιώθηκε δημοσίως σ’ αυτή τη πολιτική σημειώνοντας ότι η ΝΔ θα μπορούσε να ψηφίσει μεταρρυθμίσεις που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση.

Στον ίδιο τόνο ο βουλευτής Χρήστος Δήμας– γιος του πρώην επιτρόπου- σημείωσε ότι η ΝΔ θα πρέπει να συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα παραγωγικό σχέδιο μακρά πνοής.

Σε ενωτικό κλίμα και καθ’ υπέρβαση των πολωτικών κηρυγμάτων της κομματικής ηγεσίας κινείται σταθερά ο σημερινός επίτροπος Δημ. Αβραμόπουλος.

Αποδοκιμασία της πολιτικής που υιοθετεί Κυριάκος Μητσοτάκης υπό την κηδεμονία της τρόικας Άδωνι- Σαμαρά- Βενιζέλου, προήλθε και από δυο άλλα στελέχη.

Ο πρώην κυβερνητικής εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος, πρόσωπο με ευθύ λόγο και ελευθερία γνώμης – αλλά και προσωπικός φίλος του Κ. Καραμανλή- απάντησε στη προτροπή Γεωργιάδη για το κείμενο του “Βήματος” , παραπέμποντας στο κείμενο του ΑΠ “ Ποιοι ξύνονται στη γκλίτσα του τσοπάνη”.

Σε τόνους προσωπικής οργής ο Μεϊμαράκης τίναξε στον αέρα την γραμμή Μητσοτάκη για πόλωση με την κυβέρνηση, σημειώνοντας -σε μια ελεύθερη συζήτηση με δημοσιογράφους -ότι αποτελεί “τζάμπα μαγκιά” η απόρριψη των μέτρων της αξιολόγησης και σημειώνοντας την συμφιλιωτική κουλτούρα του ιδρυτή της ΝΔ, αλλά και του Κων. Μητσοτάκη.

Σε κλίμα νυχτερινού πανικού συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ έλεγαν ότι ο Μεϊμαράκης αποδοκίμασε τον …Βορίδη και όχι τον Μητσοτάκη και ταυτόχρονα προσπαθούσαν να υποκινήσουν στα ΜΜΕ σχόλια εναντίον του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την εσωκομματική ηρεμία στη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ τη Δευτέρα- παρότι ως τώρα τους υποτιμούσε και επέμενε ότι δεν αποτελούν σκιώδη κυβέρνηση. Δεδομένου όμως ότι αυτό το “όργανο” προέρχεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα που συγκροτήθηκε επί Σαμαρά οι ισορροπίες είναι εύθραυστες.

Σε κύκλους παλαιών και πεπειραμένων στελεχών της ΝΔ που τηρούν αποστάσεις αυτή την περίοδο, η διολίσθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλο και πιο επιθετικό λόγο έναντι της κυβέρνησης ερμηνεύεται από τη μια πλευρά ως εκδήλωση της ανασφάλειας που του δημιουργούν οι κυβερνητικές καταγγελίες για θέματα που τον αφορούν προσωπικά και από την άλλη ως υιοθέτηση των εξωφρενικών θεωριών της “τρόικας Σ+Γ+Β”> – που επικουρείται από συναφή αρθρογραφία σε συγκεκριμένα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους ο καθένας από τους τρεις διαμορφωτές αυτών των θεωριών έχει τους δικούς του λόγους να προκαλείται διαρκώς πολιτική όξυνση. Ο Σαμαράς θέλει να επιστρέψει στην ηγεσία, ο Βενιζέλος επιχειρεί να αναδείξει την προσωπική του “ανωτερότητα” και ο Γεωργιάδης από καιρό πάει καροτσάκι τον Κυριάκο με στόχο να του πάρει το μαγαζί. Αν δεν το έχει πάρει ήδη, αν κριθεί από την υποδοχή που του επιφυλάσσει η κομματική βάση, όπου εμφανίζεται.

Στελέχη που δεν έχουν αρνητική διάθεση για τον πρόεδρο της ΝΔ εκτιμούν ότι χωρίς να το καταλάβει μπήκε σε δρόμο χωρίς επιστροφή και τώρα κινδυνεύει να τον καταπιούν όσοι του ανοίγουν το δρόμο -υποτίθεται. Κατά κάποιο τρόπο περνάει ο ίδιος τη θηλιά στο λαιμό του. Από αυτή την άποψη διακρίνουν ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του Μητσοτάκη δεν είναι ο Τσίπρας, αλλά ο Σαμαράς, ο Άδωνις και ο Βενιζέλος.

Του Γιώργου Λακόπουλου

το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια