Η Κέρκυρα κύριοι θα προσφέρει στην ΕΕ φθηνό αέριο… ΝΑΙ



Το ευχάριστο γεγονός της έγκρισης της κατασκευής του αγωγού EAST MED από την ΕΕ δείχνει την ωριμότητα και την σοφία των αποφάσεων της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάλαβε ότι η ασφάλεια τροφοδοσίας της με φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της που ..βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή ΑΟΖ δεν μπορεί να διακυβεύεται με την διέλευσή του από την Τουρκία.

Επιπροσθέτως, αν η Κύπρος και Ελλάδα επιθυμούν γεωστρατηγική αναβάθμιση των θέσεων τους δεν θα έστελναν ποτέ το φυσικό τους αέριο μέσω Τουρκίας. Το κόστος κατασκευής ενός αγωγού δεν είναι το μόνο κριτήριο στην προκειμένη περίπτωση.

Επειδή τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, Κύπρος, 3 τρις Μ3 βιογενούς φυσικού αερίου, εικόνα 1, και 1,2 τρις Μ3 πυρολυτικού φυσικού αερίου, εκτιμήσεις της PGS, εικόνα 2, ενώ τα αποθέματα φυσικού αερίου κατά την γεωλογική υπηρεσία του Ισραήλ, μελέτη του διευθυντού της Michael Gardosh, ανέρχονται σε 9 τρις Μ3 καταλαβαίνει κανείς ότι η κατασκευή του αγωγού East Med για την μεταφορά 15 δις Μ3 φυσικού αερίου ετησίως είναι μόνο η αρχή διότι άνετα Κύπρος και Ισραήλ μπορούν να τροφοδοτήσουν την ΕΕ με τουλάχιστον 200 δις Μ3 φυσικού αερίου ετησίως για 30 χρόνια χωρίς καμιά δυσκολία…

Άρα ουσιαστικά θα χρειαστούμε άλλους 3 East Med με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα. Μία άλλη σημαντική επιτυχία που δεν δόθηκε μεγάλη σημασία ήταν η άδεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Πύρος και Αχιλλέας στο μπλοκ 2, δυτικά της Κέρκυρας, εικόνα 3. Στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων συμμετέχουν εκτός από την Γαλλική Total και τα ΕΛΠΕ και η Ιταλική Edison που συμμετέχει και στην κατασκευή του αγωγού IGI και του αγωγού East Med.

Από την εκμετάλλευση αυτού του κοιτάσματος μπορεί η κοινοπραξία να εξάγει ετησίως 10 δις Μ3 φυσικού αερίου μέσω αγωγού που στοιχίζει υποδεκαπλάσια του αγωγού East Med. Διότι τα κοιτάσματα απέχουν μόλις 70 χιλιόμετρα από τον IGI (International Greece Italy pipeline).
Και αν δοθεί η άδεια εκμετάλλευσης στο μπλοκ 10 των ΕΛΠΕ+ Edison που έχει τουλάχιστον 500 δις Μ3 φυσικού αερίου τότε μπορούμε να προσθέσουμε στον East Med άλλα 15 δις Μ3 φυσικού αερίου ετησίως. Με απλά λόγια το Ιόνιο μπορεί να δώσει στην ΕΕ 25 δις Μ3 φυσικού αερίου ετησίως, ήτοι σχεδόν διπλάσιες ποσότητες από ότι ο ΤΑΠ και ο East Med μαζί.

Τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη είναι τεράστια και οι προοπτικές ασύλληπτες. Ανάπτυξη χημικών βιομηχανιών, ΑΗΣ με χρήση φυσικού αερίου ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο και μεταμόρφωση στην παιδεία, διότι θα χρειαστούμε κατά χιλιάδες πολλούς χημικούς μηχανικούς, μηχανολόγους μηχανικούς, ναυπηγούς κοκ. Αλλάζει μορφή η Ελλάδα… Και στις 7 Απριλίου τελειώνει και η αξιολόγηση… Τι κάνει ο East Med… Τι κάνουν οι υδρογονάνθρακες. Μια υπογραφή ακόμα για το μπλοκ 10.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια