«Τουρίστας» ο Tόμσεν - Άφησε το EuroWorking και πήγε Τζαμάικα




Μία περίεργη αμηχανία διέκρινε τους συμμετέχοντες στην τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες και δεν ήταν άσχετη με την απρόβλεπτη «εξαφάνιση» του επικεφαλής
του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν....

Η παρουσία του αξιωματούχου του Ταμείου στο EWG δεν κρίνεται επιβεβλημένη -άλλωστε πολλές φορές το ΔΝΤ συμμετέχει στο συγκεκριμένο όργανο είτε με τηλεδιάσκεψη είτε με τεχνικά κλιμάκια- όμως αυτήν τη φορά ο κ. Τόμσεν είχε παραλείψει να δώσει οδηγίες στους εκπροσώπους του για το πώς θα χειριστούν την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τον Πολ Τόμσεν αναζήτησαν πολλές φορές στο κινητό του υφιστάμενοί του στο Ταμείο αλλά και ευρωπαϊκοί θεσμικοί παράγοντες, όμως οι προσπάθειες επικοινωνίας έπεσαν στο κενό.

Σημειωτέον πως πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν έλεγαν πως ο κ. Τόμσεν εντοπίστηκε αργά τη νύχτα της Πέμπτης -μετά τη συνεδρίαση- στο νησί της Τζαμάικα.

Οι διαφορές

Το γεγονός πάντως πως ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη δεν έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα έπρεπε να εξελιχθεί η διαπραγμάτευση σε ζητήματα στα οποία υπήρχαν ακόμη διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής κυβέρνησης δυσχέρανε πολύ την εξέλιξη της διαδικασίας καθώς επί της ουσίας ήταν το Ταμείο ο θεσμός που έπρεπε να απαντήσει σε ορισμένα καίρια θέματα. Οπως για παράδειγμα στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και το εάν γίνεται αποδεκτή η διοικητική υπογραφή για να προχωρήσουν αυτές, όπως επίσης και το σε πόσα στάδια θα γίνουν οι περικοπές στο συνταξιοδοτικό.

Για παράδειγμα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως θα πρέπει οι μειώσεις στις συντάξεις να γίνουν σταδιακά από το 2019 και όχι μια κι έξω, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί πως το κόψιμο θα πρέπει να γίνει μία φορά. Πρόκειται, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, για τα ζητήματα που μέχρι αυτήν τη στιγμή παραμένουν σε εκκρεμότητα και δεν έχουν οδηγήσει σε κατάληξη την τεχνική συμφωνία για την κατάρτιση του staff level agreement. Ομως ο χρόνος λειτουργεί πιεστικά και ήδη κοινοτικοί παράγοντες σχολιάζουν πως εφόσον δεν λυθούν οι εκκρεμότητες, ούτε το Eurogroup της 7ης Απριλίου θα μπορέσει να προχωρήσει σε αποφάσεις. Ομως η αδυναμία εντοπισμού του κ. Τόμσεν το επίμαχο διάστημα τόσο πριν από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group όσο και κατά τη συνεδρίασή του προκάλεσε προβληματισμό και σε Ευρωπαίους εκπροσώπους των θεσμών που προσπαθούσαν να βρουν τρόπους ώστε η συνεδρίαση να μην ολοκληρωθεί χωρίς κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Τα κλιμάκια

Το γεγονός πως με το τέλος του EWG επιβεβαιώθηκε πως τα τεχνικά κλιμάκια θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να προσδιοριστεί χρονικά η επιστροφή τους, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποδίδεται από ευρωπαϊκές πηγές σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν είχαν τη δικαιοδοσία από μόνοι τους να προχωρήσουν σε τέτοιες αποφάσεις.

Πολλώ δε μάλλον όταν το ζήτημα της ολοκλήρωσης της συμφωνίας θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται στην κορύφωσή του και δεν υπάρχει δυνατότητα να καταναλώνεται χρόνος χωρίς να γίνονται βήματα προς τα εμπρός. Την ίδια μέρα που ο προϊστάμενος του Γραφείου του ΔΝΤ στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν για πολλές ώρες άφαντος, στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα άπαντες γνώριζαν πως από τις απαντήσεις του Ταμείου στα 2-3 εναπομείναντα ανοιχτά θέματα εξαρτιόταν η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Εκ παραλλήλου, ως γνωστόν, το ΔΝΤ βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Γερμανία για το θέμα του χρέους, το οποίο δεν ήταν μεν καθοριστικό για το EuroWorking Group, αποτελεί όμως ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα προς διευθέτηση για την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας.

Ευρωπαϊκή δυσαρέσκεια

Ευρωπαϊκές πηγές δεν κρύβουν πλέον τη δυσαρέσκειά τους για τη συνολική στάση του ΔΝΤ και στο παρασκήνιο παραδέχονται ότι το Ταμείο δημιουργεί προσκόμματα που μπλοκάρουν την πρόοδο της συμφωνίας.

Πηγή: ethnos

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια