Βομβιστής αυτοκτονίας έσπειρε τον θάνατο στο Μάντσεστερ: 22 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από έκρηξη σε συναυλία


Αγνοούνται δεκάδες παιδιά - Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκαλεί η Τερέζα Μέι (Εικόνες & Βίντεο)
Τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε χθες το βράδυ σε συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στην αγγλική πόλη Μάντσεστερ.
Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι η έκρηξη αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια, ενώ δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ανώνυμα ότι υπάρχει υποψία πως επρόκειτο για επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας.
Η αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε ότι δέχθηκε λίγο μετά τις 10:35 μ.μ. (τοπικής ώρας - 00:35 π.μ. ώρα Ελλάδας) τις πρώτες αναφορές για την έκρηξη. Η έκρηξη έγινε στην είσοδο του σταδίου, που έχει χωρητικότητα 21.000 ατόμων, ενώ τη συναυλία παρακουθούσαν πολλά παιδιά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας: «Λίγο πριν τις 10:35 μ.μ. τοπικής ώρας (00:35 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα, 22 Μαίου 2017, η αστυνομία εκλήθη λόγω έκρηξης στην Αρένα του Μάντσεστερ. Έως τώρα, έχουν επιβεβαιωθεί 19 νεκροί, με περίπου 50 τραυματίες».
αστυνομία
Μία μάρτυρας ο οποίος παρακολούθησε τη συναυλία, είπε ότι ένιωσε μια τεράστια έκρηξη ενώ έφευγε από το στάδιο, ενώ ακολούθησαν ουρλιαχτά και ποδοβολητό, καθώς χιλιάδες άτομα άρχισαν να τρέχουν για να εγκαταλείψουν τον συναυλιακό χώρο. «Προχωρούσαμε προς την έξοδο και όταν ήμασταν ακριβώς στην πόρτα υπήρξε μια τεράστια έκρηξη και όλοι αρχίσαν να φωνάζουν» δήλωσε η Κάθριν Μακ Φαρλέιν, στο πρακτορείο Reuters. «Η έκρηξη ήταν τεράστια, την ένιωθες στο στήθος σου. Υπήρξε χάος. Όλοι έτρεχαν και ούρλιαζαν και προσπαθούσαν να ξεφύγουν», πρόσθεσε.
Η Αρένα του Μάντσεστερ, το μεγαλύτερο κλειστό στάδιο στην Ευρώπη, άνοιξε το 1995 και αποτελεί δημοφιλή χώρο για συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.
Εάν η έκρηξη αποδειχθεί τρομοκρατική επίθεση, θα αποτελέσει την πιο αιματηρή επίθεση στη Βρετανία από τον Ιούλιο του 2005, όταν τέσσερις Βρετανοί μουσουλμάνοι σκότωσαν 52 άτομα σε βομβιστικές αυτοκτονίες σε μεταφορικά μέσα του Λονδίνου.  Η έκρηξη στο Μάντσεστερ σημειώθηκε δυόμιση εβδομάδες πριν τις εκλογές τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Η Βρετανία βρίσκεται στην δεύτερη κλίμακα συναγερμού για επιθέσεις από μαχητές, ενώ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας έχει ανακοινώσει ότι συλλαμβάνει σχεδόν ένα άτομο την ημέρα με την υποψία της τρομοκρατίας. Τον Μάρτιο, ένας Βρετανός που είχε ασπαστεί το Ισλάμ έπεσε με ένα όχημα σε πεζούς στη γέφυρα του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα προτού μαχαιρώσει και σκοτώσει έναν αστυνομικό και σκοτωθεί από την αστυνομία.
Συγκλονισμένη από την τραγωδία στο Μάντσεστερ δήλωσε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε.
«Είμαι συγκλονισμένη από τα βάθη της καρδιάς μου. Λυπάμαι πολύ. Δεν έχω λόγια» έγραψε σε ανάρτησή της στο twitter.
Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκαλεί η Τερέζα Μέι
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαρακτήρισε την έκρηξη «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση» προσθέτοντας ότι οι σκέψεις της «βρίσκονται με τα θύματα και τις οικογένειές τους». Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, οι Συντηρητικοί της Μέι αποφάσισαν να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου.
Η πρωθυπουργός συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο ασφάλειας για τις 09:00 το πρωί (ώρα Λονδίνου).
Συγκλονίζουν οι αναρτήσεις που κάνουν τις τελευταίες ώρες εκατοντάδες γονείς παιδιών που είχαν πάει να παρακολουθήσουν τη συναυλία της Αριάνα Γκράντε, και αγνοούνται καθώς χάθηκαν πάνω στον πανικό και το χάος που ακολούθησαν την έκρηξη στο Manchester Arena.


Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου Holiday Inn, με συνεχείς αναρτήσεις τους στα social media, ενημερώνουν ότι στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου έχουν βρει καταφύγιο δεκάδες παιδιά που έχουν χάσει τους συνοδούς τους και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το σπίτι τους.
Στο βίντεο, το οποίο τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας, βλέπουμε εκατοντάδες νεαρά κορίτσια να προσπαθούν να φύγουν όπως-όπως από το Manchester Arena, πηδώντας από τα κάγκελα του συναυλιακού χώρου προς την έξοδο

Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγύρισαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από την πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε Μάντσεστερ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει επίσημη ανάληψη ευθύνης από τους τζιχαντιστές.
Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει την έκρηξη ως ύποπτη «τρομοκρατική ενέργεια».
Λογαριασμοί στο Twitter, που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος ανάρτησαν μηνύματα νίκης για την έκρηξη, ενώ μερικοί από τους χρήστες παρότρυναν για παρόμοιες αιματηρές ενέργειες και σε άλλες περιοχές.
Μερικά μηνύματα περιέγραφαν την έκρηξη στο Μάντσεστερ ως εκδίκηση κατά των αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ και τη Συρία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια