Ποια σημάδια δείχνουν τον δρόμο προς την καθαρή θάλασσα;

Ζούμε σε τόπο ευλογημένο. Με ομορφιές και φύση μοναδική. Και με θάλασσες με κρυστάλλινα νερά, ξακουστές σε όλο τον κόσμο. Θέλεις να κολυμπάς στις καλύτερες; Δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις 5 χρυσές συμβουλές, που θα σε οδηγήσουν με σιγουριά στις καθαρότερες παραλίες.

Ήλιος και διαφάνεια, ο τέλειος συνδυασμός

Σε γενικές γραμμές οι ελληνικές θάλασσες είναι πολύ καθαρές. Και αυτό γιατί η χώρα μας κατέχει πλεονεκτική γεωγραφική θέση. Στα ελληνικά νερά οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, που προέρχονται από χερσαίες δραστηριότητες, καταστρέφονται εύκολα, κυρίως λόγω του κλίματος. Από τη μια η αλατότητα κι από την άλλη οι μεγάλες περίοδοι ηλιοφάνειας τους αναγκάζουν να επιβιώνουν ελάχιστα μέσα στο θαλασσινό νερό. Μάλιστα το φως του ήλιου, δηλαδή η υπεριώδης ακτινοβολία, κάνει θαύματα σε συνδυασμό με τη μεγάλη διαφάνεια που έχουν τα νερά των θαλασσών μας, καθώς τα διαπερνά εύκολα.

Ένα άλλο γεγονός που βοηθά στο να διατηρούνται οι θάλασσές μας καθαρές είναι ότι έχουμε άνυδρα καλοκαίρια, διότι κάθε φορά που βρέχει, μικροοργανισμοί από κόπρανα ζώων καταλήγουν στα νερά και τα μολύνουν. Τα ελληνικά καλοκαίρια είναι ξηρά και κατά συνέπεια την κολυμβητική περίοδο δεν αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν έχουμε βαριά βιομηχανία – αυτή που υπάρχει είναι συγκεντρωμένη σε 2-3 σημεία, στην Ελευσίνα, στον Θερμαϊκό και στην περιοχή της Πάτρας – και θα καταλάβεις γιατί παραμιλούν όλοι για τις υπέροχες παραλίες μας!

Βήμα-βήμα προς τα καθαρά νερά

Για να βουτήξεις στην πιο καθαρή θάλασσα:

Πρόσεξε τα νερά να είναι διαυγή, χωρίς βρομιές και φυσαλίδες στην επιφάνεια. Η διαφάνεια του νερού δείχνει αμέσως την ποιότητα της θάλασσας.

Προτίμησε μια ανοιχτή περιοχή όπου υπάρχουν ρεύματα, γιατί εκεί τα νερά ανανεώνονται πιο εύκολα από ό,τι σε έναν κλειστό κόλπο, με αποτέλεσμα να απαλλάσσονται γρήγορα από τους μολυσματικούς ή ρυπογόνους παράγοντες.

Αναζήτησε παραλίες με φυκιάδα (μεγάλα φαρδιά φύκια σκούρου πράσινου χρώματος, που λόγω καιρού ξεριζώνονται και δημιουργούν ένα ολόκληρο στρώμα στην αμμουδιά), καθώς επίσης αστερίες και αχινούς που είναι ευαίσθητα είδη και από τα πρώτα που εξαφανίζονται όταν η θάλασσα αρχίζει να μολύνεται από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Απόφυγε παραλίες που είναι κοντά σε οικισμούς, οι οποίοι δεν διαθέτουν σύστημα κεντρικής αποχέτευσης και ρίχνουν τα λύματα στη θάλασσα.

Φύγε από παραλίες που έχουν πράσινα φύκη (μαρούλια της θάλασσας) στα βράχια, σημάδι ότι πιθανόν υπάρχει κοντά κάποιος αγωγός ή κάποιο ρέμα που μολύνει με κολοβακτηρίδια τη θάλασσα.

* Τα νεκρά ψάρια, που δεν συνδυάζονται με άλλα επιβαρυντικά στοιχεία, η πίσσα στην παραλία – ενοχλητική αλλά όχι επικίνδυνη – και οι τσούχτρες δεν αποτελούν κακές ενδείξεις.

Και αφού ευχαριστηθείς το μπάνιο σου, φεύγοντας σιγουρέψου ότι δεν άφησες πίσω σου ούτε ένα τόσο δα σκουπιδάκι, ούτε μια γόπα θαμμένη στην άμμο.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια