Εκκλησία και Κτηματολόγιο – Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Πέρασαν δύο δεκαετίες μελετών και καθυστερήσεων και δαπανήθηκαν 1,2 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα όμως, είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα συνεχίσει να μην έχει κτηματολόγιο ίσως και μετά το 2020.

Τα σοβαρά προβλήματα επιβεβαιώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο συνάντησης στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Π.Α.Π. Ε Λαφαζάνης, ο αναπληρωτής υπουργός, Τσιρώνης και ο πρόεδρος της «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ» Ηλίας Λιακόπουλος.


Τα προβλήματα είναι τα εξής: Δεν υπάρχουν πλέον χρήματα, οδηγούνται σε ακύρωση οι 22 από τους 28 διαγωνισμούς εξαιτίας σκανδάλων, παρατηρείται αδυναμία επικαιροποίησης, δεδομένου ότι δεν εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες και δεν υπάρχει συντονισμός ούτε για τους δασικούς χάρτες ούτε για τον αιγιαλό..!

Ξέρετε τι σημαίνει να μην έχει μια χώρα κτηματολόγιο; Το κράτος δεν μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια,τις χρήσεις γης, να φτιάξει περιουσιολόγιο, δεν μπορεί να σχεδιάσει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και αδυνατεί να ελέγξει την προστασία του φυσικού χώρου. Άρα οι επιπτώσεις είναι δραματικές για την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, την άρση της γραφειοκρατίας, τα φορολογικά έσοδα και την ποιότητα ζωής σε σχέση με την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Ποιος λοιπόν φταίει για αυτό; Γιατί ας μην είμαστε τόσο αφελείς να πιστεύουμε μόνο,στην εγγενή ανικανότητα των υπηρεσιών.

Η γενναία απάντηση δόθηκε από επίσημα χείλη στην ιστοσελίδα maga.gr (18 Οκτωβρίου 2012) από την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

«Μια μέρα έτρωγα με τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και του λέω “ακούστε Μακαριότατε, είναι ευκαιρία να χωριστεί η εκκλησία από το κράτος”. Με ρωτάει “γιατί το λέτε αυτό;”. Απαντώ “το λέω γιατί έχετε σχεδόν το 1/3 της Ελλάδας ως περιουσία χωρίς να πληρώνετε όλους τους φόρους που χρειάζονται και επιπλέον παίρνετε από το κράτος τους μισθούς, παρόλες τις κηδείες και τα ευχέλαια. Αν φύγετε τώρα θα μπορείτε να πείτε στο κράτος: αυτά είναι δικά μου. Να τα πάρετε και ας χάσετε τις πέντε πεντάρες του μισθολογίου. Αν περιμένετε, όταν θα γίνει το κτηματολόγιο, δεν έχετε χαρτώα δικαιώματα. Θα γίνουν εξελειμματικές στάσεις”. Εξελειμματικές στάσεις στο Βυζάντιο ήταν αυτές οι περιουσίες οι οποίες δεν είχαν χαρτώα δικαιώματα και κληρονόμους και τις έπαιρνε το κράτος. Μου απαντάει ο Χριστόδουλος “για αυτό δεν θα γίνει ποτέ κτηματολόγιο”.»

Δυστυχώς, όπως και σε τόσα άλλα πράγματα, η ιστορική αφήγηση του ελληνικού παρελθόντος δεν είναι γνωστή στον πολύ κόσμο. Με λίγα λόγια, ο μέσος Έλληνας δεν απαίτησε ποτέ να του δοθούν στοιχεία για το πόση και ποια είναι η εκκλησιαστική περιουσία σήμερα. Όπως και ποια ήταν, όταν δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος, το 1830. Αγνοεί επίσης, πως αποκτήθηκε αυτή η περιουσία, πόση πέρασε στον ελληνικό λαό και το σημαντικότερο, πως καθορίζεται η σχέση της με τις αρμοδιότητες της ελληνικής πολιτείας.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς. Ούτε το ίδιο το κράτος. Υπάρχουν περίπου 6700 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που τη διαχειρίζονται! Είναι η δεύτερη σε αξία, μετά το ελληνικό κράτος. Της ανήκουν 1,3 εκατ, στρέμματα γης (εκκρεμούν άπειρες δικαστικές αποφάσεις με ΟΤΑ, άλλους φορείς και ιδιώτες).

Γιατί όμως να μη θέλει η Εκκλησία να γίνει κτηματολόγιο; Γιατί θα ξεκαθαριστεί μια και καλή το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας της και οπωσδήποτε, ο τρόπος που αποκτήθηκε στο Βυζάντιο και στην Τουρκοκρατία. Υπάρχουν πολλές ιστορικές πηγές, εγγυρότατες ,που αποδεικνύουν τη σχέση της με τα κατά καιρούς απολυταρχικά καθεστώτα της περιφέρειας αλλά και την κεντρική οθωμανική διοίκηση. Τα φιρμάνια, τα χρυσόβουλα, την είσπραξη φόρων, τις δωρεές και την «φεουδαρχική κοινοκτημοσύνη» που διαχειρίζονταν για αιώνες.

Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι πλέον, κατέχει μόνο το 4% από όσα κατείχε το 1830. Να συμπεράνουμε δηλαδή, πως τότε είχε στην ιδιοκτησία της ολόκληρη την επικράτεια..;

Όμως τώρα, υποτίθεται ότι ζούμε σε μια ευρωπαϊκή ευνομούμενη χώρα, που οι πολίτες της έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στην πολιτεία τους. Και μάλιστα, βιώνουμε μια περίοδο κρίσιμη και οδυνηρή για πολλούς Έλληνες. Δεν μπορεί να διαλύεται η οικονομία και η κοινωνία και οι κυβερνήσεις να αφήνουν στο απυρόβλητο τον δεύτερο μεγαλύτερο κάτοχο ακινήτων στη χώρα. Είναι προκλητικό και αδιανόητο.

Τι θα γίνει; Τι περιμένουμε από την «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Τίποτα απολύτως! Γιατί οι δύο μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες της «ανεξάρτητης» και ταλαίπωρης πατρίδας έχουν κοινά και ταυτόσημα συμφέροντα. Γιατί ο ένας στηρίζει τον άλλον σε μηχανισμούς, δίκτυα και επικοινωνία με τον «αγαπημένο» τους λαό…

Μακάρι κάποτε να βρεθεί ένας τρόπος να καταλάβει αυτό το «ευκολόπιστο» αλλά συνυπεύθυνο πλήθος ποιοι νέμονται την δική του περιουσία. Ποιοι, για 200 χρόνια, κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου και στερούν από τον τόπο την ανάπτυξη και τον πολιτισμό. Και να αποσυνδέσει την πίστη και την ιδεολογία από τη θρησκευτική και πολιτική εξουσία. Το να σέβεσαι το θεό σου δεν σημαίνει ότι επιτρέπεις στον οποιονδήποτε να σου στερεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Άνθιμος πρόσφατα το είπε ξεκάθαρα. Προσεύχεται για τον Τσίπρα περισσότερο από ό τι προσεύχονταν για τους άλλους! Έκρινε πως αυτός το έχει μεγαλύτερη ανάγκη…
Του Ανδρέα Ζαμπούκα 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια