Τα 6+1 βήματα της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικες αδειες.



Του Δημήτρη Κουνιά
Σε... camp υποψήφιων μιντιαρχών θα μετατραπεί σε λίγες ημέρες το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στην Καλλιθέα, καθώς στις 30 του μήνα θα διεξαχθεί η διαδικασίαδημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών, που ενδεχομένως θα διαρκέσει έως και δύο 24ωρα. Και τούτο διότι εκεί θα προσέλθουν οι υποψήφιοι καναλάρχες και τα στελέχη των εννέα επιχειρηματικών σχημάτων που διεκδικούν άδεια προκειμένου να διαγωνιστούν σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης.

Ολοι οι εμπλεκόμενοι, από τα επιτελεία των υποψηφίων μέχρι το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης που θα συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή της δημοπρασίας, θα κλειδωθούν και θα παραμείνουν στο σύγχρονο κτίριο στη συμβολή των οδών Φραγκούδη 11 και Αλέξανδρου Πάντου μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των καναλιών.
Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα προσφέρει 120 πτυσσόμενα κρεβάτια του Ελληνικού Στρατού, προκειμένου να μπορούν οι μετέχοντες να αναπαύονται στα διαλείμματα της πολύωρης πλειοδοσίας.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ
Σύμφωνα με τον κανονισμό, όσοι βρεθούν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας για να συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία δεν θα έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν παρά μόνο όταν θα έχει δημοπρατηθεί και η τέταρτη τηλεοπτική άδεια. Υπολογίζεται ότι κάθε αντιπροσωπία θα είναι εξαμελής και απολύτως απομονωμένη, καθώς δεν θα μπορεί να έρθει σε επαφή με κανέναν. Ενδεικτικό είναι ότι κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές απαγορεύονται μέχρι το τέλος της διαδικασίας, για λόγους διασφάλισης του αδιάβλητου της πλειοδοσίας.
Στην κατεύθυνση αυτή, μία ημέρα πριν από τον διαγωνισμό το κτίριο θα εκκενωθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπηρεσίες του θα αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία τους, προκειμένου το διαπιστευμένο προσωπικό να μπορεί να ασχοληθεί απερίσπαστα με τον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι θα πάρουν υποχρεωτική άδεια και θα παραμείνει μόνο το προσωπικό ασφαλείας, αλλά και έμπειρα, επιλεγμένα στελέχη της Γενικής Γραμματείας, που έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα σε προσομοιώσεις της δημοπρασίας. Οι τελευταίοι θα συμμετάσχουν και στις «πρόβες τζενεράλε» που έχουν προγραμματιστεί με σκοπό την ιστορική ημέρα του διαγωνισμού να μην προκύψει το παραμικρό πρόβλημα. Επίσης, στο κτίριο θα βρίσκονται ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι αντιπροσωπίες των υποψηφίων θα φιλοξενηθούν στη Γενική Γραμματεία, δύο σε κάθε όροφο. Οπως έχει γίνει γνωστό, κάθε αντιπροσωπία κατά την προσέλευσή της θα παραλαμβάνει καρτελάκια με το ονοματεπώνυμο κάθε μέλους της που θα είναι διαφορετικού χρώματος για κάθε υποψήφια ομάδα. Αντιστοιχία χρωμάτων θα έχουν και οι φάκελοι κάθε ομάδας μέσα στους οποίους τα στελέχη των καναλιών θα κλείνουν τις έγγραφες προσφορές τους, οι οποίες σφραγισμένες θα καταλήγουν στην αρμόδια επιτροπή. Τη διακίνηση των σφραγισμένων εγγράφων θα κάνουν άνδρες ειδικής ομάδας της ΕΛ.ΑΣ., ενώ στον χώρο θα υπάρχουν και δύο δικαστικοί επιμελητές. Τα δωμάτια όπου θα διεξαχθεί η πλειοδοσία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα εποπτεύονται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, για την προμήθεια του οποίου διατέθηκαν περί τα 15.000 ευρώ. Επίσης, κάμερες θα εγκατασταθούν σε κοινόχρηστους χώρους και στους διαδρόμους που συνδέουν τις εννέα χωριστές αίθουσες όπου θα παρατάξουν τις δυνάμεις τους τα «στρατηγεία» των υποψηφίων.
ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της Γραμματείας, που θα αποτελέσει το «στρατηγείο» της Επιτροπής Διεξαγωγής του Διαγωνισμού, θα αξιοποιηθούν και πολλά γραφεία του προσωπικού, τα οποία θα διαμορφωθούν κατάλληλα για να διευκολυνθεί η πορεία της δημοπρασίας και θα σφραγιστούν. Το μοναδικό που θα «συνδέει» την αίθουσα και τα «αρχηγεία» θα είναι το κλειστό σύστημα παρακολούθησης, το οποίο εγκαταστάθηκε μετά από αυτοψία και μελέτη των ειδικών συνθηκών διεξαγωγής της δημοπρασίας από υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, αγοράσθηκαν τρεις χημικές τουαλέτες, που θα τοποθετηθούν στους εξωτερικούς χώρους διενέργειας της δημοπρασίας, ενώ στο ισόγειο του κτιρίου θα υπάρχει μπουφές με μενού που θα διαμορφώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με τα γεύματα. Με βάση πληροφορίες, μεταξύ των γευμάτων θα μετατρέπεται σε μπουφέ-μπαρ, που θα προσφέρει διαρκώς καφέ, χυμούς και αναψυκτικά. Ακόμα, θα υπάρχουν γεύματα για όσους θα είναι κλεισμένοι σε δωμάτια κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας.
Μεταξύ άλλων, το πρωινό θα περιλαμβάνει καφέ, χυμούς, κέικ, κρουασανάκια, κουλουράκια και τσουρεκάκια, ενώ το δεκατιανό ποικιλία σάντουιτς. Για μεσημεριανό το μενού θα έχει μοσχαράκι νουά, γεμιστό ρολό κοτόπουλο, μαριναρισμένο χοιρινό, μπριάμ λαχανικών φούρνου και σαλάτα, ενώ για απογευματινό θα προσφέρονται καφές, χυμοί και κέικ. Για βραδινό προβλέπονται γεμιστό ρολό χοιρινό, μπιφτέκια, παστίτσιο, γεμιστά, αλλά και διάφορα γλυκά και παγωτά. Ξεχωριστό θα είναι το μενού για τα δωμάτια των διαγωνιζομένων, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια, κοτόπουλο με ρύζι, μπιφτέκι κοτόπουλο και γλυκόξινο κοτόπουλο με νουντλς. Η σίτιση ανατέθηκε σε εταιρεία catering και κόστισε 12.000 ευρώ. Αυτό το ποσό, όμως, δεν επιβαρύνει το Δημόσιο, δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες στην αδειοδοτική διαδικασία έχουν καταβάλει παράβολο 30.000 ευρώ έκαστος για να λάβουν μέρος.



Ο πρόεδρος και τα μέλη της ειδικής Επιτροπής
Για τη συγκρότηση της Ειδικής Επιτροπής που θα διεξαγάγει τον διαγωνισμό και θα κληθεί να αναλάβει το δύσκολο έργο της δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών η κυβέρνηση επέλεξε πρόσωπα από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και έμπειρα κρατικά στελέχη.
Κομβικό πρόσωπο αναμένεται να είναι ο καθηγητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Χρήστος Δουληγέρης, στον οποίο ανατέθηκε η προεδρία της Ειδικής Επιτροπής Διεξαγωγής του Διαγωνισμού, καθώς θεωρείται αυθεντία στα θέματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Αναπληρωτής του κ. Δουληγέρη τοποθετήθηκε ο Φάνης Αναγνωστόπουλος, προϊστάμενος του Τμήματος Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής του υπουργείου Υποδομών, ο οποίος έχει μεγάλη προϋπηρεσία στην ψηφιακή στρατηγική. Μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν ο Χάρης Μαρεντάκης, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Προγραμματισμού και Αναφορών των ΕΛ.ΤΑ., ο προϊστάμενος του Τμήματος Ρύθμισης Τηλεπικοινωνιακών Θεμάτων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Γιώργος Κολυβάς, ο δικηγόρος και ειδικός επιστήμονας στο ΕΣΡ Νίκος Αγγελής και ο Γιάννης Πάγγος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Σημειώνεται πως τον σχεδιασμό του πληροφοριακού συστήματος διεξαγωγής της δημοπρασίας έχει αναλάβει η εταιρεία Singular Logic, με κόστος 39.900 ευρώ.




Τα 6+1 βήματα της διαδικασίας που θα επαναληφθεί τρεις φορές
Η διαδικασία της δημοπρασίας, που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας μετά από 27 χρόνια λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης, θα έχει ως εξής:
1. Οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στις 30 Αυγούστου στον χώρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Εκεί, ο καθένας από τους συμμετέχοντες θα κλειστεί σε ένα γραφείο χωρίς τη δυνατότητα επικοινωνίας με κανέναν μέσω κινητού τηλεφώνου ή Διαδικτύου. Τα γραφεία όπου θα βρίσκονται οι διαγωνιζόμενοι θα συνδέονται με κλειστό κύκλωμα με τον χώρο από όπου θα συντονίζει τη διαδικασία η Επιτροπή Διεξαγωγής του Διαγωνισμού.
2. Κατά την έναρξη, η Επιτροπή θα ανακοινώνει την τιμή εκκίνησης. Από εκεί και πέρα, οι συμμετέχοντες θα καταθέτουν τις προσφορές τους από τον χώρο όπου θα βρίσκονται.
3. Στο τέλος του κάθε γύρου προσφορών οι διαγωνιζόμενοι θα δηλώνουν την πρόθεσή τους για τη συνέχεια. Η πρώτη επιλογή κάθε διαγωνιζόμενου θα είναι να αποδεχθεί την τιμή στην οποία θα έχει καταλήξει ο γύρος, προκειμένου να περάσει στον επόμενο με τη συγκεκριμένη τιμή βάσης. Η δεύτερη επιλογή θα είναι να δηλώσει «αδράνεια», δηλαδή να απορρίψει την τιμή, αλλά να παραμείνει στη δημοπρασία. Η τρίτη επιλογή θα αφορά την απόσυρση από τη διαδικασία του διαγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε συμμετέχων θα έχει δέκα λεπτά για να αποφασίσει τη στάση του.
4. Στο τέλος του κάθε γύρου οι συμμετέχοντες θα ενημερώνονται ξεχωριστά από την Επιτροπή για την τιμή. Επιπλέον, η Επιτροπή θα ανακοινώνει την ελάχιστη τιμή του επόμενου γύρου, καθώς και την ώρα έναρξης.
5. Οι γύροι θα συνεχίζονται έως ότου στο τέλος μείνουν τρεις συμμετέχοντες. Η επόμενη φάση προβλέπει τη διαδικασία των κλειστών προσφορών. Δηλαδή, οι τρεις ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών τις σφραγισμένες προσφορές τους. Η προσφορά του καθενός δεν θα γίνεται γνωστή στους συνδιαγωνιζόμενούς του. Η Επιτροπή θα ανοίγει τους φακέλους και θα καταρτίζει έναν κατάλογο με τις προσφορές, ξεκινώντας από τον υποψήφιο που έκανε τη μεγαλύτερη προσφορά.
6. Ο κάθε υποψήφιος θα ενημερώνεται αμέσως μετά, όχι για τις προσφορές που κατέθεσαν οι δύο άλλοι διαγωνιζόμενοι, αλλά μόνο για τη θέση που έχει στον κατάλογο που καταρτίστηκε. Δηλαδή αυτός που έχει υποβάλει τη μεγαλύτερη προσφορά θα ενημερώνεται μόνο για το γεγονός ότι είναι πρώτος στη λίστα, αυτός που έχει υποβάλει την αμέσως χαμηλότερη προσφορά ότι είναι δεύτερος και αυτός που έχει υποβάλει την πιο χαμηλή και από τους τρεις προσφορά θα ενημερώνεται μόνο για το γεγονός ότι είναι ο τρίτος.
7Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα υπάρχει ακόμα ένα γύρος κλειστών προσφορών, ο οποίος θα αποτελεί και την τελική φάση. Εκεί, οι υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν ακόμα μία κλειστή προσφορά, γνωρίζοντας αυτήν τη φορά περίπου τις προθέσεις των συνυποψηφίων τους, τουλάχιστον σε σχέση με τις δικές τους. Αν, δηλαδή, υπάρχει κάποιος που έχει υποβάλει πρόταση χαμηλότερη ή υψηλότερη από τη δική τους. Η Επιτροπή θα ανοίγει τους σφραγισμένους φακέλους και θα κατατάσσει τον κάθε διαγωνιζόμενο σε μια ίδια λίστα με την προηγούμενη κατά φθίνουσα σειρά. Ο πρώτος διαγωνιζόμενος αυτής της τελευταίας λίστας θα είναι και ο νικητής της δημοπρασίας.
Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί άλλες τρεις φορές.
*δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια