«Αποκαλυπτήρια» για το… γαλάζιο μνημόνιο…



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πολλές φορές ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα το χρέος είναι “καλοδεχούμενα”, αλλά...
“από μόνα τους δεν φτάνουν” και επιχείρησε να εμφανίσει “γκρίζες ζώνες” στην απόφαση του Eurogroup.
“Το τεράστιο πρόβλημα της απόφασης είναι ότι εγκλωβίζει την ελληνική κυβέρνηση σε μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Έχουμε, δηλαδή, ένα εξαιρετικά ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο πηγαίνει πολύ πέρα από το 2018” ανέφερε χαρακτηριστικά, παρ' ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε δεσμευτεί σε πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ, ενώ ο Γ. Ντάισελμπλουμ μόλις προχθές άφησε ανοιχτό το θέμα της συζήτησης για τα πλεονάσματα μετά το 2018.

Ωστόσο, ακόμη και το “αφήγημα” της Ν.Δ. για τα υψηλά πλεονάσματα δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση: αυτό διότι ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη μία κατακρίνει την κυβέρνηση για “μονιμοποίηση” του υψηλού στόχου ως προς τα πλεονάσματα και απ' την άλλη υπόσχεται μείωση των φορολογικών συντελεστών την ώρα που παραδέχεται ότι... δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος γι' αυτό.

“Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση. Το 3,5% είναι ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο για να μπορούμε να κάνουμε πιο τολμηρά πράγματα στη φορολογία” είπε χθες, παραδεχόμενος την... αντίφαση των όσων λέει. Εξάλλου, νωρίτερα και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Βασ. Κικίλιας, επιχειρώντας να προσάψει στην κυβέρνηση την κατηγορία πως έφερε τέταρτο Μνημόνιο, φρόντισε να... αποδομήσει τις υποσχέσεις της Ν.Δ. για μείωση της φορολογίας. “Ο κ. Τσίπρας συμφωνεί σε μεγάλα, πολύχρονα, πρωτογενή πλεονάσματα, που φέρνουν κι άλλους φόρους και μειώσεις εισοδήματος για τους πολλούς. Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει πηγαίνουν πολύ πέρα από τη λήξη του τρίτου προγράμματος. Το 4ο Μνημόνιο, που φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα, είναι ήδη εδώ” επισήμανε χαρακτηριστικά ο “γαλάζιος” εκπρόσωπος.

Ωστόσο, η Ν.Δ. επιχειρεί να προσπεράσει αυτή την αντίφαση (δηλαδή από τη μία να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δέσμευσε τη χώρα πέραν του 2018 σε υψηλά πλεονάσματα και από την άλλη να υπόσχεται μείωση των φόρων) εξαγγέλλοντας... μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο της επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για τα πλεονάσματα. Στην ουσία, η αξιωματική αντιπολίτευση διακήρυξε για ακόμη μια φορά τη διαθεσιμότητά της και την “προθυμία” της να πάρει... όσα μέτρα θα της ζητούντο εάν ήταν κυβέρνηση, αλλά... κι άλλα περισσότερα: “Δεν μπορέσαμε ποτέ αξιόπιστα, ως χώρα, να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε εμείς κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, υλοποιούμε το πρόγραμμα ως προς το διαρθρωτικό του σκέλος, χωρίς αστερίσκους. Δώστε μας εσείς τώρα λίγο παραπάνω δημοσιονομικό χώρο” επισήμανε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας τη στρατηγική του, ενώ ακόμη... σαφέστερος ήταν ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδης: “Όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός, θα ψηφίσουμε πρώτα όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουν απομείνει και θα κάνουμε κι άλλες, πέραν του Μνημονίου, για να δώσουμε ανάσα στην οικονομία. Έτσι, ο Σόιμπλε δεν θα μπορεί να πει μετά ότι δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις” επισήμανε στον ΣΚΑΪ, εξαγγέλλοντας ότι μία “γαλάζια” κυβέρνηση θα έπαιρνε... περισσότερα μέτρα απ' όσα θα της ζητούσαν οι δανειστές!..

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια