Τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην Αλβανία: Κόβετε μαχαίρι κάθε σχέση με τον Ερντογάν




Ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά την Αλβανία και στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της χώρας λέγεται ότι τους προειδοποίησε να πάρουν το συντομότερο δυνατό αποστάσεις από την Τουρκία και το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως διαβάζουμε στο βορειοηπειρωτικό Himara.gr, η αιφνιδιαστική επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας CIA στα Τίρανα με κρυφή ατζέντα προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Το πιο ανησυχητικό είναι οι φήμες για επικείμενη δράση των τζιχαντιστών στην Βοσνία, (πρόκειται για τρομοκράτες που έχουν γυρίσει από την Συρία) και αυτό αποτελεί μέγα θέμα για τα Βαλκάνια και την χώρα μας γενικά, αλλά το μενού έχει και Ερντογάν.

Επίσημα με τα αλβανικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι συζητήθηκε η καταπολέμηση της τρομοκρατίας με τον διευθυντή της CIA, Τζόν Μπρέναν, ο οποίος συναντήθηκε με τους ανώτατους άρχοντες της Αλβανίας και τον επικεφαλής των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών που σχετίζεται με θέματα ασφαλείας.

Αρχικά, ο επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νισάνι, στην συνέχεια τον πρωθυπουργό Ράμα, την υπουργό άμυνας Κοδέλι και τους επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών .

Σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα, τα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνουν την περιφερειακή ασφάλεια, τη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, την ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών, καθώς και άλλα διμερή θέματα χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας δημοσίευσε μόνο δύο φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, και μίλησε «για εκτιμήσεις από αξιωματούχους των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

«Ήταν μια πολύ σημαντική και φιλική συνάντηση. Ήταν η πρώτη φορά που συνάντησα μια υψηλή προσωπικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά τις διαδικασίες που σχετίζονται με την ασφάλεια.

»Η Αλβανία έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, και αυτός είναι ο λόγος για τη σημερινή συνάντηση.

»Μιλήσαμε για τις εκτιμήσεις και τις προκλήσεις που είναι εμφανείς και οι οποίες σχετίζονται με τρομοκρατικές ομάδες.

»Η Αλβανία έχει επηρεαστεί από το φαινόμενο των ξένων μαχητών. Η επίσκεψη του διευθυντή της CIA ήταν μια ισχυρή ένδειξη ενός ισχυρού σήματος στενής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας της Αλβανίας με τις ΗΠΑ για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης και τη διατήρηση της δημοκρατίας», δήλωσε ο αρχηγός του αλβανικού κράτους.

Ο διευθυντής της αλβανικής αστυνομίας Çako ευχαρίστησε τον επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, για την υποστήριξη και τη συνεργασία τους, ιδίως στον τομέα της τρομοκρατίας, και τον διαβεβαίωσε ότι το έργο για την αύξηση της ικανότητας για την προστασία της εθνικής ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς είναι οι κύριες προτεραιότητες του αλβανικού κράτους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συνεργασία είναι προς το συμφέρον της προστασίας των συμφερόντων των δύο χωρών.

Μόνο τυχαία και άκαιρη δεν είναι η αιφνιδιαστική επίσκεψη του διευθυντή της CIA στην Αλβανία και τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά και διαφορετικά.

Εκτός από την ισλαμική τρομοκρατία φήμες λένε ότι οι Αμερικανοί ζήτησαν από τους Αλβανούς να απομακρυνθούν από τον Ερντογάν ο οποίος αποτελεί ήδη στόχο των ΗΠΑ στην περιοχή.

Να σημειωθεί πως ο Τζον Μπρέναν τον Ιανουάριο αποχωρεί απο τη θέση του διευθυντή της CIA έπειτα από τετραετή θητεία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια