Χαρτί που αντέχει στη φωτιά και στο νερό από Κινέζους επιστήμονες



Όπως αναφέρει η South China Morning Post, ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτου Κεραμικής της Σαγκάης πρόσθεσε ένα είδος ασβεστίου (υδροξυαπατίτη) που βρίσκεται στο σμάλτο δοντιών και στα οστά ζώων για να αλλάξει τη δομή του χαρτιού και να του δώσει επιπλέον ιδιότητες.

Ένα νέο είδος χαρτιού, το οποίο αντέχει στο νερό και στη φωτιά, αναφέρουν πως ανέπτυξαν Κινέζοι ερευνητές στη Σαγκάη.

Όπως αναφέρει η South China Morning Post, ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτου Κεραμικής της Σαγκάης πρόσθεσε ένα είδος ασβεστίου (υδροξυαπατίτη) που βρίσκεται στο σμάλτο δοντιών και στα οστά ζώων για να αλλάξει τη δομή του χαρτιού και να του δώσει επιπλέον ιδιότητες. Οι ερευνητές τώρα υποβάλουν αιτήσεις για την κατοχύρωση άνω των δέκα ευρεσιτεχνιών για την τεχνολογία στην Κίνα, επιδιώκοντας το συγκεκριμένο χαρτί να βγει στην αγορά μέσα σε διάστημα τριών ετών.

Όπως λένε, η συγκεκριμένη τεχνική επιτρέπει στο χαρτί να απωθεί ακόμα και καφέ, χυμό ή τσάι, ενώ η αντοχή του στη θερμότητα φτάνει ακόμα και τους 200 βαθμούς Κελσίου. Ο επικεφαλής των ερευνητών, Ζου Γινγκτζιέ, δήλωσε στη South China Morning Post πως χαρτιά που ήταν ανθεκτικά στη φωτιά ή αδιάβροχα είχαν φτιαχτεί και στο παρελθόν, αλλά ποτέ και με τις δύο ιδιότητες ταυτόχρονα.
«Πιστεύουμε πως το χαρτί θα είναι επωφελές σε ανθρώπους κάθε είδους, για πολλές διαφορετικές χρήσεις, από χρήση σε καλλιγραφία μέχρι διαφημιστικές αφίσες» είπε.

Το κόστος παραγωγής για μια κόλλα Α4, που μοιάζει με μια συνηθισμένη κόλλα αλλά έχει λίγο πιο ομαλή επιφάνεια, θα είναι «λίγα γουάν» παραπάνω, αλλά ελπίζεται πως το κόστος θα μειωθεί σε περίπτωση παραγωγής σε μεγάλες ποσότητες.

Οι ερευνητές επίσης- που, όπως αναφέρεται, δουλεύουν πάνω στη συγκεκριμένη τεχνολογία από το 2008- υποστηρίζουν πως το χαρτί μπορεί να καθαρίζεται με νερό, χωρίς να δημιουργείται μουντζούρα. Επίσης, κατά τον Ζου, ο συγκεκριμένος τύπος χαρτιού θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος όσον αφορά στη διατήρηση σημαντικών εγγράφων για αιώνες, καθώς δεν θα υπάρχει ανησυχία για κινδύνους όπως το νερό (υγρασία) και η φωτιά.

naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια