Πρωτογενές πλεόνασμα 1,019 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, έναντι στόχου 670 εκατ. ευρώ




Σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τον στόχο του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο του 2017, το οποίο ανήλθε σε 1,019 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,003 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Ο στόχος του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2017 προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 670 εκατ. ευρώ. Υπέρβαση κατά 331 εκατομμύρια ευρώ σημείωσαν και τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, επιβεβαιώνοντας τη θετική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και το 2017. Το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα και η υπέρβαση που καταγράφεται στα έσοδα αναμένεται να αποτελέσουν ισχυρό χαρτί στα χέρια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Παράλληλα τον Ιανουάριο του 2017, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα, παρουσιάστηκε πλεόνασμα και στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (γενική κυβέρνηση) ύψους 839 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 888 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016 και στόχου του Προϋπολογισμού για πλεόνασμα 530 εκατ. ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια