Δεν χρειάζεται νέα απόφαση της Γερμανικής Βουλής εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ- Ένα από τα πιο τρανταχτά επιχειρήματα του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την υποχρεωτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καταρρίπτεται με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών η νομική υπηρεσία της Μπούντεσταγκ δηλώνει ότι ενδεχόμενη απουσία του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δεν πρέπει υποχρεωτικά να συνοδευτεί από σύγκληση της ολομέλειας της γερμανικής Βουλής.

Επιμένει, όμως, ο Σόϊμπλε

Η Γερμανία θεωρεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι μια απόφαση του ΔΝΤ να αποσυρθεί θα σήμαινε και το τέλος του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι εάν το ΔΝΤ αποφάσιζε να μη συμμετάσχει, “τότε τελειώνει το πρόγραμμα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Juerg Weissgerber, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Ταμείου, όπως μετέδωσε το Euro2day.

Το “άδεισμα” από τη Γερμανική Βουλή

Ειδικότερα με απάντησή της προς τον εκπρόσωπο του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) η νομική υπηρεσία της Μπούντεσταγκ δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ενδεχόμενη απουσία του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δεν πρέπει υποχρεωτικά να συνοδευτεί από σύγκληση της ολομέλειας της γερμανικής Βουλής για να επανεξεταστεί η συμμετοχή της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Η φράση-κλειδί στην απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Μπούντεσταγκ έχει ως εξής: «Από την άποψη του δικαίου συμμετοχής, σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο περί χρηματοδοτικής συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM-Finanzierungsgesetz, ESMFinG), η μη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν καθιστά ωστόσο άμεσα αναγκαία την ενασχόληση της Ολομέλειας της ομοσπονδιακής Βουλής με το ζήτημα».

Προηγήθηκε σχετικό ερώτημα του Αξελ Τρόοστ, αναπληρωτή προέδρου του Die Linke και αρμόδιου για ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής του κόμματος, ο οποίος ζήτησε επίσημη απάντηση του Κοινοβουλίου σχετικά με το αν η ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μη μετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος «Ελλάδα ΙΙΙ», η οποία συζητείται αυτή την περίοδο, θα απαιτήσει νέα απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου.