Κύπρος: Κάνναβη για καρκινοπαθείς φέρνει το Υπουργείο Υγείας


Γεγονός αποτελεί η πρώτη παραγγελία ιατρικής κάνναβης από το ίδιο το Υπουργείο Υγείας, η οποία θα χορηγηθεί στους ασθενείς που έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν αδειοδοτηθεί.
Κληθείς από τον «Π» ο υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, να σχολιάσει σχετική πληροφορία, προέβη ευθύς σε επιβεβαίωση. «Ναι, η πληροφορία ευσταθεί», είπε ο κ. Παμπορίδης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για κατ’ εξαίρεση εισαγωγή ελαίου της κάνναβης (κανναβινέλαιο) το οποίο θα χορηγηθεί μόνο σε καρκινοπαθείς που έχουν λάβει σχετική άδεια από το Υπουργείο Υγείας.


Διευκρίνισε περαιτέρω ότι αδειοδότησης έτυχαν μόνο οι καρκινοπαθείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ασθένειας, δηλαδή έχουν αποτύχει όλες οι θεραπείες στις οποίες έχουν υποβληθεί και πλέον η κατάστασή τους δεν είναι αναστρέψιμη.
Αναφορικά με τη χώρα εισαγωγής, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι εστάλησαν σχετικά αιτήματα σε Καναδά, Κροατία και Ισραήλ οι οποίες παράγουν νόμιμα ιατρική κάνναβη και αναμένουν τις απαντήσεις τους σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθείται, καθώς και για το κόστος, ώστε να καταλήξουν στην πιο συμφέρουσα επιλογή. Ο Γιώργος Παμπορίδης επιβεβαίωσε παράλληλα ότι είναι έτοιμο και το προσχέδιο νόμου βάσει του οποίου θα μεταφερθεί στο εθνικό μας δίκαιο το δικαίωμα χρήσης ιατρικής κάνναβης από ασθενείς που θα λαμβάνουν άδεια. Σύμφωνα με τον υπουργό, το προσχέδιο λίαν συντόμως θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και όταν αυτή ολοκληρωθεί, θα τύχει επεξεργασίας το τελικό κείμενο για να οδηγηθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.
Μόλις το προσχέδιο περιέλθει στην κατοχή του «Π», θα είμαστε σε θέση να πληροφορήσουμε τους αναγνώστες για το τι ακριβώς προνοεί. Πάντως θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα διέπεται από αυστηρότατες προϋποθέσεις, αφού η πολιτεία εξακολουθεί να δίνει δείγματα γραφής ότι εκείνο που φοβάται είναι το πολιτικό κόστος και όχι επειδή δεν αποδέχεται τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης. Τις οποίες το ένα κράτος μετά το άλλο δέχονται ως επιστημονικά αποδεδειγμένες και γι’ αυτό προχωρούν σε αποποινικοποίηση, όχι μόνο της ιατρικής, αλλά γενικά της κάνναβης.
Υπενθυμίζεται ότι ο δρόμος για ασθενείς να αιτούνται στον υπουργό Υγείας τη χρήση ιατρικής κάνναβης είχε ανοίξει μέσω του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όταν εξέτασε την περίπτωση 19χρονου καρκινοπαθούς ο οποίος είχε αιτηθεί τρεις φορές στον πρώην και τον νυν υπουργό Υγείας τη χρήση κανναβινέλαιου, χωρίς όμως, ενώ ήταν εν ζωή, να πάρει απάντηση. Αυτή ήρθε μία ημέρα πριν επέλθει το μοιραίο από τον νυν υπουργό Γιώργο Παμπορίδη και ήταν θετική. Στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε προσβληθεί η αγνόηση του αιτήματος από το Υπουργείο Υγείας και η εξέλιξη ήταν να γίνει αποδεκτή η έγκριση που τελικά δόθηκε ως ικανοποιητική απάντηση στην προσφυγή. Έτσι η υπόθεση συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές να αποσυρθεί και μάλιστα με τα έξοδα της δίκης επιβαρύνθηκε η Δημοκρατία.
Μέχρι στιγμής η χρήση ιατρικής κάνναβης, πέρα από τον Καναδά, την Αυστραλία, το Ισραήλ και άλλες χώρες εκτός ΕΕ, έχει νομιμοποιηθεί σε Αυστρία, Βρετανία, Τσεχία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Κροατία και ΠΓΔΜ. Περίπου πριν δύο βδομάδες ψηφίστηκε η νομιμοποίηση και στη Γερμανία.




Πηγή:
politis.com.cy

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια