Γεωπολιτικά σχέδια της Ουάσιγκτον: Συνεργάτες του Τραμπ και επιχειρηματίες σύντομα στην Αθήνα




Με αγωνία περιμένουν στην κυβέρνηση τη σημερινή συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή ή αποχώρησή του από το ελληνικό πρόγραμμα.

Κι αυτό γιατί είναι άγνωστες ακόμη οι προθέσεις του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Ευρώπης γενικά και της Ελλάδας ειδικότερα.
Παράλληλα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες και παρά τους φόβους του Μαξίμου, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του parapolitika.gr, φαίνεται ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις εισέρχονται σε νέα φάση, αφού σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας αναβαθμίζεται και κρίνεται πιο σημαντική απ’ ό,τι στο παρελθόν, αφού τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη είναι αρνητική η εντύπωση για τον Ερντογάν και την πολιτική του.

Αποκλειστικές πληροφορίες του anatropinews.gr, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα ομάδα κορυφαίων στελεχών αμερικανικού κολοσσού στον χώρο της ενέργειας αλλά και εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρήσεων που συνδέονται απευθείας με τον Λευκό Οίκο και εντάσσονται στη νέα επιχειρηματική και διπλωματική task force που θα υλοποιήσουν τον σχεδιασμό Τραμπ. Σ αυτόν τον σχεδιασμό περιλαμβάνονται τέσσερις χώρες, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα.

Ήδη η αμερικανική επιχείρηση Vitol (energy and commodities) έχει εξαγοράσει μεγάλη έκταση στο Μαρί της Κύπρου όπου θα εγκατασταθεί “βάση” αποθήκευσης πετρελαίου, με κόστος κατασκευής 300 εκατ. δολάρια. Οι πληροφορίες θέλουν την Vitol να αποτελέσει τον βασικό συνεργάτη της Exxon Mobil που δραστηριοποιείται ήδη σε έρευνα και εξορύξεις στα οικόπεδα 8 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε μέχρι πρότινος CEO τον νυν υπουργό Εξωτερικών του Τραμπ, Ρέξ Τίλερσον. Στόχος της εταιρείας είναι να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και η Ελλάδα εντάσσεται σε αυτό το σχεδιασμό.



Ντόναλντ Τραμπ και Ρεξ Τίλερσον

Αποστολή στην Αθήνα

Εκτός από τους γνωστούς Ελληνοαμερικανούς που περιβάλλουν τον νέο Αμερικανό πρόεδρο και ανήκουν στην κλειστή ομάδα των συνεργατών του (Πρίμπους, Τζιτζίκος και Παπαδόπουλος), υπάρχουν και δύο ακόμα που κινούνται στον χώρο της οικονομίας. Ο ένας, μάλιστα, εξ αυτών αναμένεται το επόμενο διάστημα να επισκεφτεί την Ελλάδα. Το Μέγαρο Μαξίμου είναι ενήμερο και έχει τις πόρτες του ανοιχτές, καθώς πρόκειται όχι μόνο για πρόσωπα της εμπιστοσύνης του Αμερικανού προέδρου, αλλά και για κορυφαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα παίξουν κεντρικό ρόλο. Αν και είναι ακόμα πρόωρο, εκτιμάται ότι αυτός που θα επισκεφτεί την Αθήνα όχι μόνο θα έχει πολιτικές επαφές, αλλά και θα διαμορφώνει το περίγραμμα της νέας φάσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, σε μία περίοδο που η γεωπολιτική της θέση αναβαθμίζεται.





Ρεξ Τίλερσον (προ δύο ετών είχε βραβευθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια