ΤΕΛΟΣ γκρεμίστηκε ο Ντάισελμπλουμ. Ρυθμιστές οι Πράσινοι Αριστεροί



Πώς ερμηνεύεται από τα διεθνή μέσα η επανεκλογή Ρούτε, αλλά και η ήττα Ντάισελμπλουμ. Το "φρένο" στην ακροδεξιά, η αυξημένη συμμετοχή και οι μεγάλες εκπλήξεις μιας εκλογικής αναμέτρησης που είχε βάλει σε αγωνία ολόκληρη την Ευρώπη
Χρήστος Δεμέτης
Μαρτίου 16 2017 10:27



"Ήταν ένα πολύ απογοητευτικό αποτέλεσμα για το κόμμα μου, το PvdA. Αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων απέρριψαν τους λαϊκιστές. Αυτό μας δίνει ελπίδα για το μέλλον".



Με την παραπάνω φράση που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τοποθετήθηκε για το αποτέλεσμα των Ολλανδικών εκλογών που τον ανέδειξε σαν τον μεγάλο ηττημένο, μιας και το κόμμα του καταποντίστηκε. Στον αντίποδα, ο μεγαλύτερος νικητής φαίνεται πως είναι η Πράσινη Αριστερά (GroenLinks), που καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη σε σύγκριση με το 2012 και συγκεντρώνει 14 έδρες.

"Είχαμε τα πάνω και τα κάτω μας τους τελευταίους μήνες. Αύριο θα αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε, μαζί με όλα μας τα μέλη. Είμαστε σοσιαλδημοκράτες, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ" δήλωνε ο νυν πρόεδρος του Eurogroup μετά το πρώτο exit poll που ανακοινώθηκε από το κρατικό κανάλι NOS.

Σε συγκέντρωση στελεχών του Εργατικού κόμματος μετά την ανακοίνωση των exit polls ο επικεφαλής Λούντβικ Ασερ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα αλλά τόνισε ότι η ψήφος των πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστή. "Απόψε θρηνούμε για ένα δραματικό αποτέλεσμα, Όμως να μην ξεχάσετε ποτέ ότι αξίζει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις ιδέες μας".

Με καταμετρημένο το 93,3%, σύμφωνα με το Ολλανδικό πρακτορείο ANP η κατανομή των εδρών διαμορφώνεται ως εξής:

VVD (Κεντροδεξιά/Ρούτε) - 33 έδρες

PVV (Ακροδεξιά/Ισλαμόφοβοι) - 20 έδρες

CDA (Χριστιανοδημοκράτες) - 19 έδρες

D66 (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) - 19 έδρες

GroenLinks (Πράσινοι Αριστεροί) - 14 έδρες

Σοσιαλιστικό Κόμμα SP (Αριστερά) - 14 έδρες

PvdA (Σοσιαλδημοκράτες/Ντάισελμπλουμ) - 9 έδρες

Λοιπά κόμματα 22 έδρες






Με 81% των ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες (η μεγαλύτερη προσέλευση εδώ και 31 χρόνια), το κόμμα του Ντάισελμπλουμ έχασε 29 ολόκληρες έδρες, μιας και το 2012 είχε 38 στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Οι Ολλανδοί δημοσιογράφοι χαρακτήρισαν την ήττα του PvdA που συγκυβερνούσε με το VVD του Ρούτε, ως "ιστορική" και κατά πολύ μεγαλύτερη του αναμενόμενου αποτελέσματος.

Σε ποσοστά, οι Εργατικοί της Ολλανδίας έπεσαν από το 24,8% στο 5,7%, ενώ απώλειες κατέγραψε και το κόμμα του πρωθυπουργού, χάνοντας 5 ποσοστιαίες μονάδες και φτάνοντας στο 21,3% από το 26,5%.

Το κόμμα της ακροδεξιάς ενισχύθηκε κατά 3%, ποσοστό πολύ μικρότερο σε σχέση με το τί προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις και οι αναλυτές. Οι δε Πράσινοι Αριστεροί του 30χρονου Jesse Klaver πήγαν στο 14% από το 2,3%, κάτι που αποτελεί ιστορική νίκη για αυτούς. Μένει να δούμε αν ο νυν και λογικά, επόμενος πρωθυπουργός, θα καλέσει στο πλάι του την πλέον ανερχόμενη πολιτική δύναμη της Ολλανδίας, και αν εκείνοι από τη δική τους μεριά θα δεχθούν να μπουν στη νέα διακυβέρνηση πετώντας εκτός το κόμμα του Ντάισελμπλουμ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια