Ψηφίστηκε η αποποινικοποίηση της κάνναβης στο Ισραήλ




Την Κυριακή 5 Μαρτίου '17, οι Ισραηλινοί πολιτικοί ψήφισαν υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση. Η χώρα της Μέσης Ανατολής ακολουθεί τις δυτικές εξελίξεις προς την απελευθέρωση των νόμων σχετικά με την κατοχή και τη χρήση κάνναβης, αν και η πολιτική αυτή πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η πώληση και καλλιέργεια κάνναβης θα παραμείνουν ποινικά αδικήματα σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία.


Σε διάγγελμά του προς το υπουργικό του συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu χαιρέτισε τις αλλαγές. «Από τη μία πλευρά ανοίγουμε τους εαυτούς μας στο μέλλον», δήλωσε ο Νετανιάχου, ανέφερε το Reuters. «Από την άλλη πλευρά, κατανοούμε τους κινδύνους και θα προσπαθήσουμε να εξισορροπήσουμε αυτά τα δύο.»

Η χρήση κάνναβης είναι αρκετά κοινή στο Ισραήλ με το 9% του πληθυσμού να χρησιμοποιεί κάνναβη, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Μόνο 188 άτομα συνελήφθησαν το 2015 σχετικά με ψυχαγωγική χρήση κάνναβης, με μόνο λίγους από αυτούς να πηγαίνουν στο δικαστήριο.

Με την έγκριση των αλλαγών, το Ισραήλ ενώνεται με μια σειρά από πολιτείες των ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αρχίσει να αποποινικοποιούν την κάνναβη. Στις ΗΠΑ, 28 πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει τη κάνναβη για ιατρική χρήση και από το 2012, αρκετές από αυτές έχουν επίσης νομιμοποιήσει κάνναβη για ψυχαγωγική χρήση.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ayelet Shaked είπε: «Το Ισραήλ δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια του στις αλλαγές που γίνονται σε όλο τον κόσμο σε σχέση με την κατανάλωση κάνναβης»

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Έγινε το όνειρο του ΓΑΠ πραγματικότητα, καιρός να μεταναστεύσει στο Ισραήλ να μαστουρώνει ανενόχλητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή