Οι αρχηγικές βλέψεις του Άδωνι φέρνουν τη ΝΔ στα πρόθυρα της διάσπασης - Πως κινείται ο Καραμανλής




Τριγμούς και αναταράξεις προκαλεί στη Νέα Δημοκρατία η υπερδραστηριότητα και η πολυπραγμοσύνη που επιδεικνύει εσχάτως ο Άδ. Γεωργιάδης. Σε σημείο τέτοιο που να έχει εν πολλοίς υπερκεράσει (καπελώσει) τον Κυρ. Μητσοτάκη και να είναι αυτός που χαράζει πολιτική και δίνει το στίγμα της παράταξης.

Η υπόθεση προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς οι κινήσεις, δημόσιες αλλά και παρασκηνιακές, του κ. Γεωργιάδη συνδέονται με πιθανές μελλοντικές εξελίξεις στην παράταξη αλλά και προσωπικές του φιλοδοξίες. Η ένταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας κλιμακώνεται σταθερά τον τελευταίο καιρό και όλα δείχνουν ότι η μεγάλη έκρηξη είναι απλά θέμα χρόνου και απρόβλεπτες οι συνέπειες.

Κορυφαία στελέχη εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για τον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζει, καθώς -όπως σημειώνουν- με τις απόψεις και τις θέσεις που επιβάλλει κατά καιρούς στην ηγεσία αλλοιώνει τις βασικές αρχές και την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, με τον προκλητικό του λόγο και το ιταμό σε ορισμένες περιπτώσεις ύφος έναντι των πολιτικών αντιπάλων πλήττει την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα της παράταξης. Οι εκφράσεις του «κάθισε κάτω, αγοράκι» ή «κάθισε, κύριε Ρότσιλντ» προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στη Βουλή προκάλεσαν ένα μικρό σοκ στους περισσότερους από τους παριστάμενους γαλάζιους βουλευτές. Όσο για τη -με αγοραία χαρακτηριστικά- αντιπαράθεσή του με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη, αυτή μόνο ενθουσιασμό δεν τους προκαλεί.

Εξοργισμένος με την όλη κατάσταση είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος ποτέ δεν συγχώρησε τον Αντ. Σαμαρά -αν και δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει- για το γεγονός ότι έφερε στη Νέα Δημοκρατία τα στελέχη του ΛΑΟΣ, μεταξύ αυτών και τον κ. Γεωργιάδη. Κάθε άλλο παρά ενθουσιάστηκε με την απόφαση και του Κυρ. Μητσοτάκη να τον ορίσει πρώτο τη τάξει αντιπρόεδρο.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής του κ. Καραμανλή ήταν όταν πληροφορήθηκε ότι ο κ. Γεωργιάδης ήταν μεταξύ αυτών που διακίνησαν μέσω των social media «ανάλυση» δημοσιογράφου (Π. Παπαδόπουλος, «Βήμα») που τον ενέπλεκε σε θεωρίες συνωμοσίας σε βάρος της χώρας. Το άρθρο μεταξύ άλλων υποστήριζε ότι Κ. Καραμανλής και Πρ. Παυλόπουλος είναι άμεσα εμπλεκόμενοι σε «σκοτεινό σχέδιο» που σαν στόχο έχει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ούτως ώστε έτσι να… ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού με κεντρικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα. Ήταν, λέγεται, τέτοια η οργή του ώστε επικοινώνησε τηλεφωνικά, κάτι που δεν το συνηθίζει, με τον Κυρ. Μητσοτάκη και του επέστησε την προσοχή όσον αφορά τις κινήσεις του κ. Γεωργιάδη. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι παρόμοιο σε βάρος του η αντίδρασή του θα είναι εντελώς διαφορετική. Βουλευτές εκτιμούν ότι ο κ. Γεωργιάδης δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική καθότι κινείται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, που στόχο έχει την αναρρίχησή του στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, υπό ομαλές ή όχι συνθήκες, με την ευγενική χορηγία και την παρασκηνιακή δράση του κ. Σαμαρά και των ανθρώπων του.

Αποτελεί κοινό μυστικό άλλωστε ότι ο τελευταίος θέλει να δικαιωθεί πολιτικά και προσωπικά μέσω της ανάδειξης του κ. Γεωργιάδη και επιπλέον να κατατροπώσει για δεύτερη φορά την καραμανλική πλευρά. Κομματικά στελέχη με μακρά θητεία στην παράταξη θεωρούν ότι ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να αποτελέσει την αιτία για τη μεγάλη σύγκρουση στη Νέα Δημοκρατία και ότι πολύ σύντομα ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να επιλέξει στρατόπεδο. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι στο επόμενο «φάλτσο» ή απρέπεια του κ. Γεωργιάδη σε βάρος του ο κ. Καραμανλής θα ζητήσει από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, υπό τη μορφή τελεσιγράφου, να τον πάψει από αντιπρόεδρο. Όποια κι αν είναι η απόφασή του, θα υπάρξουν συνέπειες -και θα είναι επώδυνες-, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στη διάσπαση της παράταξης. Ορισμένα στελέχη πιστεύουν ότι αν ο κ. Μητσοτάκης χρειαστεί να επιλέξει στρατόπεδο θα είναι αυτό των Αντ. Σαμαρά - Άδ. Γεωργιάδη, αφενός διότι χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα είχε εκλεγεί αρχηγός και αφετέρου διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι οι δύο και κρυφά σχέδια έχουν και περισσότερο εκδικητικοί μπορούν να γίνουν. Άλλωστε στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες της η Ντ. Μπακογιάννη δεν κρύβει τους φόβους της ότι ο κ. Σαμαράς, αν του δοθεί η ευκαιρία, θα επιχειρήσει την ανατροπή του κ. Μητσοτάκη. Ανάλογους φόβους είχε εκφράσει παλαιότερα και ο πατήρ, ο Κων. Μητσοτάκης.

Γ. Ζ.

ΠΑΡΟΝ

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Στη ΝΔ : ασχοληθείτε με τίποτ' άλλο και αφήστε τον Γεωργιάδη, γιατί θα ψάχνετε τη ψήφο σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κ. Καραμανλής θα μπορούσε να ιδρύσει ένα αληθινό δεξιό κόμμα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή