«Και τώρα τι θα κάνουμε;» - ΡΟΥΚΕΤΕΣ από Καραμανλή και στελέχη της ΝΔ για τον ανίκανο Μητσοτάκη




Σε στρατηγικό αδιέξοδο έχει περιέλθει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών για τη δεύτερη αξιολόγηση και ως εκ τούτου την απομάκρυνση του ενδεχομένου των πρόωρων εκλογών.

Οι εξελίξεις αυτές υποχρεώνουν τον Κυρ. Μητσοτάκη, αν και δεν το επιθυμεί, να αναζητήσει ένα νέο πολιτικό αφήγημα, ούτως ώστε αφενός να διατηρήσει και ει δυνατόν να ενισχύσει τη δυναμική της Νέας Δημοκρατίας και αφετέρου να αποτρέψει κρούσματα επιζήμιας εσωστρέφειας. Ο προβληματισμός και η ανησυχία έχουν κυριεύσει το κεντρικό επιτελείο, ενώ αμηχανία και σύγχυση προδίδουν οι αντιδράσεις της παράταξης και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, αρχής γενομένης από το ταξίδι του στη Γερμανία.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι στο Βερολίνο «πέρασε δύσκολα» και ότι «έπεσε σε τοίχο» (του Β. Σόιμπλε) όσον αφορά το αίτημα για πρόωρες εκλογές, μείωση των πλεονασμάτων κ.ά.

Οι αποφάσεις του Eurogroup ήρθαν να επιτείνουν την αμηχανία και τη σύγχυση. Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, πυκνώνουν οι φωνές βουλευτών και στελεχών που επισημαίνουν την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής, καθώς το αίτημα για εκλογές φαντάζει πλέον εκτός τόπου και χρόνου.

Παράλληλα επισημαίνουν τις ευθύνες της ηγετικής ομάδας, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μητσοτάκη φυσικά, για το ότι με το αίτημά της, εδώ και μήνες, για τη διεξαγωγή εκλογών εγκλώβισε πολιτικά την παράταξη και τώρα πρέπει να καταβάλει επίπονες προσπάθειες προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο. Μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος, σταθερά όλο το προηγούμενο διάστημα, σημείωνε στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ότι έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση θα κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση και κατά συνέπεια εκλογές δεν πρόκειται να προκηρυχθούν. Στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα και προς την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ότι οφείλει να διορθώσει τη στρατηγική της ούτως ώστε να μη βρεθεί προ αδιεξόδου.

Η… αντίδραση της Πειραιώς ήταν οργή και επικριτικά σχόλια για τον πρώην πρωθυπουργό αλλά και τους καραμανλικούς βουλευτές, που κινούνταν στο ίδιο μήκος κύματος. Βουλευτές και στελέχη ασκούν δριμύτατη κριτική κατά του επικοινωνιακού συμβούλου του κ. Μητσοτάκη Τ. Θεοδωρικάκου, ο οποίος είναι ο εμπνευστής αλλά και ο θιασώτης της στρατηγικής των εκλογών, κατά συνέπεια και συνυπεύθυνος και για το τωρινό αδιέξοδο.

Θιασώτης της συγκεκριμένης στρατηγικής ο Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος έφτασε στο σημείο να ζητήσει δημόσια να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ούτως ώστε να διεξαχθούν εκλογές και να αναλάβει η Νέα Δημοκρατία να υλοποιήσει όλες ανεξαιρέτως (και παραπάνω μάλιστα…) τις απαιτήσεις των δανειστών, προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό, το δημόσιο αίσθημα αλλά και τη δυσφορία βουλευτών της παράταξης, δεδομένου ότι εξελίξεις αυτού του τύπου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα είχαν ανυπολόγιστες, αν όχι δραματικές συνέπειες για τη χώρα και κατ’ επέκταση τον ελληνικό λαό.

Τη φλόγα των εκλογών τροφοδοτούσε και ο Αντ. Σαμαράς, που επιθυμεί διακαώς μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει εκδίκηση από τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος στις αρχές του 2015 τερμάτισε άδοξα την πρωθυπουργική θητεία του.

Παραμένει αδιευκρίνιστο, θα φανεί ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες, αν ο κ. Μητσοτάκης θα προσαρμοστεί στη… σκληρή πραγματικότητα που επιβάλλουν οι πολιτικές εξελίξεις και θα βάλει στο συρτάρι, έστω και προσωρινά, το αίτημα για εκλογές ή θα επιμείνει ωσάν να μην έχει συμβεί τίποτα. Το βέβαιο είναι ότι εφόσον επιλέξει την πρώτη εκδοχή η προσαρμογή θα γίνει σταδιακά για να μη φανεί ως πολιτική υποχώρηση, θα παραμείνει στο τραπέζι τουλάχιστον μέχρι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, ενώ ακούν με… ικανοποίηση τις εκτιμήσεις παραγόντων εντός κι εκτός επικράτειας για παράταση που ενδεχομένως να φτάσει μέχρι στις αρχές του καλοκαιριού.

Η απόφαση που έχει ήδη ληφθεί είναι η Νέα Δημοκρατία να σκληρύνει περαιτέρω τη στάση της έναντι της κυβέρνησης και να προσπαθήσει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τη φθορά της. Θεωρούν δε ότι τα νέα μέτρα που θα περάσουν από τη Βουλή, άσχετα από το ότι δεν θα εφαρμοστούν άμεσα, θα ενισχύσουν την αγανάκτηση των πολιτών και την οργή τους κατά της κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΝ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια