Συνελήφθη 40χρονος Ισπανός κατάσκοπος των Τούρκων στη Λέσβο – Δήλωνε «εθελοντής»

\


Περί τα τέλη Ιανουαρίου, αλλοδαπός εργαζόμενος σε ΜΚΟ με πλούσια δράση στη Λέσβο συνελήφθη να έχει στήσει ολόκληρο σύστημα υποκλοπών.


Όπως γράφει η Νεφέλη Λυγερού στο Πρώτο Θέμα, οι Αρχές ασφαλείας υποψιάζονται ότι στόχος του ήταν να παρακολουθεί και να καταγράφει για λογαριασμό της MIT όχι μόνο τις κινήσεις του Λιμενικού Σώματος, αλλά και τις απόρρητες συνομιλίες των λιμενικών με τις Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί.

Μετά τη σύλληψή του αποδείχτηκε ότι πρόκειται για Ισπανό υπήκοο 40 ετών, που είχε δηλωθεί στις Αρχές ως εθελοντής με αντικείμενο την πρώτη υποδοχή και την περίθαλψη προσφύγων που έφταναν στο νησί.

Μετά από μυστική επιχείρηση, οι Αρχές τον αιφνιδίασαν και τον συνέλαβαν.

Στο αυτοκίνητό του είχε ειδική κεραία ραδιοσυχνοτήτων και εξειδικευμένο ακριβό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για κατασκοπεία.

Η υπόθεση έφυγε γρήγορα από τη δικαιοδοσία της τοπικής Αστυνομίας και πέρασε στα χέρια της ΕΥΠ.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, πάντως, διέταξε να εξεταστεί από πραγματογνώμονα ο συγκεκριμένος εξοπλισμός υποκλοπών.

Προς το παρόν, ο συλληφθείς δεν έχει δώσει εξηγήσεις για το πώς ο επίμαχος εξοπλισμός βρέθηκε στην κατοχή του.

Τις υποψίες ότι χρησιμοποιείτο και για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του Στρατού ενισχύουν οι σχέσεις του συγκεκριμένου «εθελοντή» με Τούρκους δουλεμπόρους και πιθανόν με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα πάντα με πηγές, η δικογραφία έχει ολοκληρωθεί και αναμένονται εξελίξεις, οι οποίες μάλλον δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας, καθώς η υπόθεση κρίθηκε ότι αφορά την εθνική ασφάλεια.

Το συγκεκριμένο περιστατικό απλώς επιβεβαίωσε τους φόβους των ελληνικών Αρχών ασφαλείας ότι η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προσφέρεται για την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων κατασκοπείας, αλλά και δικτύων με σκοπό την αποσταθεροποίηση της εθνικής κυριαρχίας στην περιοχή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί δύο τρία ακόμα περιστατικά επιβεβαιωμένης κατασκοπείας στα ελληνικά νησιά.

Αξιόπιστες πηγές κάνουν λόγο για πολλά περισσότερα με την εμπλοκή ατόμων που είτε ως πρόσφυγες και εθελοντές ΜΚΟ, είτε ως τουρίστες συλλέγουν στοιχεία και φωτογραφίες που αποστέλλονται στην υπηρεσία τους για αξιοποίηση.

Με δεδομένη την κλιμάκωση των τουρκικών απειλών και προκλήσεων, οι ελληνικές Αρχές ασφαλείας εντοπίζουν αφανείς δράσεις κάποιων ΜΚΟ που έχουν εγκατασταθεί στην ευαίσθητη αυτή παραμεθόρια περιοχή, γράφει η Νεφέλη Λυγερού στο Πρώτο Θέμα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια