Προς το καλύτερο αναθεώρησε τις προβλέψεις του για τα πρωτογενή πλεονάσματα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως προκύπτει από σημερινή έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor) που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Επιβεβαιώνοντας όσα εδώ και μήνες υποστήριζε η κυβέρνηση, το Ταμείο αποδέχεται την υπεραπόδοση των στόχων κατά 5,8 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι παρά τους υπολογισμούς του για πλεόνασμα της τάξης του 0,1% το 2016, αυτό θα φτάσει στο 3,3%, περίπου επτά φορές πάνω δηλαδή από τον στόχο του 0,5%. Σημειώνεται εν τω μεταξύ πως η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα 4% για το 2016 με τη «σφραγίδα» της Eurostat.

Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ αναθεώρησε επίσης προς το καλύτερο τις προβλέψεις του για το πλεόνασμα του 2017 το οποίο υπολογίζεται πως θα φτάσει στο 1,8% αντί της προηγούμενης πρόβλεψης για 0,7%, ενώ θετικές είναι και οι προβλέψεις για το 2018 όπου προβλέπεται πλεόνασμα ύψους 2% αντί της προηγούμενος πρόβλεψης για 1,6%.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι βάσει του προγράμματος, ο στόχος για το 2018 είναι το πλεόνασμα να φτάσει στο 3,5%, πράγμα το οποίο σύμφωνα τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα επιτευχθεί.

Σε κάθε περίπτωση, στο κυβερνητικό επιτελείο επαναλαμβάνουν εμφατικά ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κατά τα λοιπά, το ΔΝΤ εκτιμά από το 2019 έως το 2022 η Ελλάδα θα εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται έως το 2018, οπότε αναμένεται να αγγίξει το 181,5% του ΑΕΠ από 180,7% το 2017, έτος για το οποίο το Ταμείο υπολόγιζε αρχικά πως το δημόσιο χρέος θα έφτανε στο 184,7% του ΑΕΠ.

TAGS
Κυριάκος Μητσοτάκης,Αλέξης Τσίπρας,ΔΝΤ
το διαβάσαμε ΕΔΩ