«Μπλόκο» στην Ελβετία για τα αποσμητικά - Είναι καρκινογόνα!



Οι Ελβετοί ανησυχούν για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα αποσμητικά, και συγκεκριμένα τα άλατα αλουμινίου στα αντιιδρωτικά, στον καρκίνο του μαστού και παίρνουν μέτρα για να κάνουν κάτι γι' αυτό.
Την Τρίτη 5 Μαΐου 2017 το Εθνικό τους ..Συμβούλιο (Conseil National) ενέκρινε με ψήφους 126 υπέρ έναντι 58 κατά ένα νομοσχέδιο (postulat) ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της χώρας θα πρέπει να εξετάσει την προοπτική οριστικής απαγόρευσης χρήσης αλάτων αλουμινίου στα αντιιδρωτικά αποσμητικά και να χρηματοδοτήσει έρευνα για τον ρόλο τους στον καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με την βουλευτή των “Πρασίνων” Lisa Mazzone, η οποία έφερε το νομοσχέδιο στο Εθνικό Συμβούλιο, υπάρχουν πλέον αρκετές επιστημονικά βασισμένες αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια των αλάτων αλουμινίου στα αντιιδρωτικά αποσμητικά, οι οποίες επιβεβαιώνουν την αρχή της προφύλαξης του κοινού από την συνέχιση της χρήσης τους.

Ο “καταλύτης” που επιτάχυνε τις εξελίξεις στην ήδη αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των αλάτων αλουμινίου στα αντιιδρωτικά ήταν μια πρόσφατη έρευνα του Ελβετού επιστήμονα Stefano Mandriota, που, μέσα από μελέτη σε πειραματόζωα ποντίκια έδειξε, ότι το αλουμίνιο προάγει την δημιουργία καρκινικών όγκων και την μετάστασή τους. Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Internation Journal of Cancer τον περασμένο Δεκέμβριο.
Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της δυνατότητας εφαρμογής αυτής της έρευνας και αυτών των αποτελεσμάτων στον καρκίνο του μαστού στον άνθρωπο έχουν ήδη αναλυθεί και θεωρούνται βάσιμα σε επιστημονικό επίπεδο. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να είναι μοναδικό σε αυτό το θέμα είναι ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της Ελβετίας ερμήνευσαν τη νέα έρευνα ως “ισχυρή υποστήριξη” για προηγούμενη έρευνα που συνδέει τα αντιιδρωτικά αποσμητικά με τον καρκίνο του μαστού και με βάση αυτή την επιστημονική “επιβεβαίωση” μέσα από διαδοχικές έρευνες, αποφάσισαν να ενεργήσουν. Δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν επιπλέον μελλοντικές έρευνες κατά τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια για να επιβεβαιώσουν, ή να διαψεύσουν αυτή την ήδη ισχυρή σύνδεση. Πιστεύουν ότι τώρα είναι η στιγμή για να λάβουν δράση σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από το αλουμίνιο σε διάφορα προϊόντα, όπως τα αντιιδρωτικά αποσμητικά.
Τα άλατα αλουμινίου είναι τα μοναδικά πραγματικά αποτελεσματικά αντιιδρωτικά και έτσι η απαγόρευσή τους στα μελλοντικά αντιιδρωτικά προϊόντα θα είναι προβληματική τόσο για τους κατασκευαστές αποσμητικών, όσο και για τα πολλά άτομα που βασίζονται σε αυτά για να αποτρέψουν την υπερβολική εφίδρωση και την οσμή του σώματος.
Όπως και να έχει οι γνώμες επί αυτής της απόφασης της Ελβετίας διίστανται. Η υιοθέτηση της αρχής της προφύλαξης του κοινού μέσω της απαγόρευσης χρήσης ενός προϊόντος, που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και δεν υπάρχει στην αγορά άμεσο υποκατάστατο, ή αντικατάστατο, θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόωρη και ίσως αποδειχτεί ότι δεν είναι ο καλύτερος άμεσος δρόμος προς τα εμπρός. Μια εναλλακτική προσέγγιση είναι να υιοθετηθεί μια νομοθεσία που θα υποχρεώνει τους κατασκευαστές αντιιδρωτικών με βάση το αλουμίνιο να συμπεριλάβουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα σε εμφανές σημείο πάνω στο προϊόν τους, τουλάχιστον έως ότου περαιτέρω επιστημονική έρευνα δώσει πιο σαφή αποτελέσματα, που θα υποστηρίζουν, ή θα αντικρούουν τον ρόλο του αλουμινίου στον καρκίνο του μαστού. Τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο η επιλογή θα παραμένει στον καταναλωτή, ο οποίος θα βλέπει επάνω σε αντιιδρωτικά αποσμητικά την εξής αναγραφή: “ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ”
Πηγή: iatropedia.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια