Μιλούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί για το σκάνδαλο Novartis - Ποιον ισχυρό άνδρα περνούν από κόσκινο



Μιλούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί για την υπόθεση NOVARTIS. Στα χέρια του οικονομικού βρίσκονται τα πρώτα στοιχεία από τον έλεγχο του ΚΕΦΟΜΕΠ που περνά από κόσκινο τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις φορολογικές δηλώσεις των επικεφαλής του....φαρμακευτικού κολοσσού σε βάθος δεκαετίας. Από την διασταύρωση των πρώτων στοιχείων προκύπτουν σημαντικές αποκλίσεις σε ότι αφορά τα δηλωθέντα εισοδήματα και τα χρήματα τα οποία διακινούνταν μέσω των πιστωτικών Ιδρυμάτων δίνοντας τα πρώτα σημάδια φοροδιαφυγής και διακίνησης μαύρου χρήματος.

Ήδη μάλιστα με εντολή του εισαγγελέα δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί πρώην ισχυρού άνδρα της Novartis Hellas στον οποίο εντοπίστηκε απόκλιση η οποία αγγίζει τα 4.3 εκ. ευρώ. Δικαστικοί κύκλοι εξηγούν ότι η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών είναι μια προληπτική κίνηση. Από την πλευρά του πάντως ο ελεγχόμενος έχει την δυνατότητα να προσκομίσει περαιτέρω στοιχεία τα οποία να δικαιολογούν μέρος της αναντιστοιχίας του ποσού ή να υποβάλλει συμπληρωματική δήλωση για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης και να αποφύγει την άσκηση ποινικής δίωξης.
Πάντως η πλευρά του ισχυρού επιχειρηματία αρνείται ότι υπάρχει διαφορά τέτοιου ύψους, υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα φοροδιαφυγής και μάλιστα αναμένεται τις προσεχείς ημέρες όντως να καταθέσει συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των φορολογικών δηλώσεων και των εμβασμάτων τα οποία μπήκαν και βγήκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ελεγχόμενου.
Ανάλογα με προσφυγή στο ΚΕΦΟΜΕΠ , έπραξε και καθηγητής Οικονομικών Υγείας, ο οποίος φέρεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση λόγω και της θέσεις που κατέχει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκε στο ΚΕΦΟΜΕΠ όπου υπέβαλλε συμπληρωματικές δηλώσεις που αφορούσαν ποσά τα οποία δεν ήταν ικανός να δικαιολογήσει ενώ φέρεται να πλήρωσε έναν επιπλέον φόρο ύψους 200.000 ευρώ. Και όλα αυτά γνωρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα χαίρει ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης επωφελούμενος των νομοθετικών διατάξεων που ισχύουν. Σημειώνεται ότι το προσεχές διάστημα το ΚΕΦΟΜΕΠ αναμένεται να αποστείλει στις εισαγγελικές Αρχές και τα στοιχεία για τους υπόλοιπους ελεγχόμενους.
Την στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά σε ότι αφορά την έρευνα για το φορολογικό σκέλος της υπόθεσης, οι εισαγγελείς Διαφθοράς συνεχίζουν την δική τους έρευνα που ακουμπά τον πυρήνα του σκανδάλου. Οι ελληνικές Αρχές στηρίζονται πολύ στην συνεργασία με τους Αμερικανούς οι οποίοι έχουν στην διάθεσή τους όλα τα στοιχεία που παρέδωσαν οι δυο whistleblowers μέσω του γνωστού ποινικολόγου Παύλου Σαράκη. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν φέρεται να έχει βρεθεί δίαυλος επικοινωνίας για την ανταλλαγή αλλά κυρίως την συλλογή στοιχείων ικανών να αξιοποιηθούν από τους έλληνες εισαγγελείς.
Kontranews

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια