Αλβανοί πορτοφολάδες είχε στήσει Α.Ε, έχοντας μάλιστα και εργαζόμενους για να αποδίδει καλύτερα η δουλειά ! Είχαν αρπάξει πάνω από 4.000 πορτοφόλια !


Εξαρθρώθηκε ίσως μία από τις μεγαλύτερες και πλέον οργανωμένες σπείρες πορτοφολάδων που έδρασαν ποτέ στην Αττική, με τουλάχιστον δεκαετή δράση, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τζίρο, 4.000 κλοπές στο ενεργητικό του, ενώ όλοι τους ήταν σεσημασμένοι και μπαινόβγαιναν στις φυλακές.


Αγαπημένοι τους στόχοι οι τουρίστες στον προαστιακό που έφευγαν από το αεροδρόμιο ή πήγαιναν σε αυτό, το ΜΕΤΡΟ, ο ΗΣΑΠ, τα πανηγύρια και οι μεγάλοι αγώνες ποδοσφαίρου κλπ. Ενδεικτικό είναι ότι έθεταν και στόχους, για παράδειγμα σε πανηγύρι στους Αγίους Θεοδώρους, που ο στόχος ήταν τα 2.000 ευρώ, μεταξύ τους οι πορτοφολάδες συμφωνούσαν να μην φύγουν αν δεν μαζέψουν τουλάχιστον 10.000 ευρώ…
Τα μέλη της σπείρας, στην πλειονότητά τους Αλβανοί, μοιράζονταν την λεία ενώ περιφερειακά μέλη που «προσλαμβάνονταν» κατά περιπτώσεις είχαν και ημερομίσθιο 20-30 ευρώ ασχέτως όγκου λείας που κατάφερναν να συγκεντρώσουν, ωράριο ακόμα και ρεπό… Την ημέρα κατάφερναν να συλλέξουν κατά μέσο όρο 3.500 ευρώ από κλοπές που πολλές φορές τα υπερέβαιναν κιόλας, ενώ ένας απότακτος από το 2016 αστυνομικός που υπηρέτησε σε Αστυνομικά Τμήμα του κέντρου, προμηθευόταν κινητά τηλέφωνα που μεταπωλούσε σε δύο καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας.
Μία Γεωργιανή μέλος της σπείρα δούλευε και ως καθαρίστρια και έμενε στο σπίτι ενός πολύ γνωστού γλύπτη και καθηγητή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Ρουέν, ανιψιό επίσης πολύ γνωστής μουσικοσυνθέτριας και όταν εντόπισαν εκείνη στο σπίτι του καθηγητή εντόπισαν ταυτόχρονα και πλήθος αρχαίων αντικειμένων που κατείχε παράνομα ο καθηγητής σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία και ο ίδιος ισχυρίστηκε πως είναι συλλέκτης και είχε αμελήσει να τα δηλώσει… Σε σχέση με την σπείρα τον πορτοφολάδων και την δράση δεν έχει καμία γνώση και εμπλοκή.


Διοικητής Ασφάλειας Αττικής: «Είναι μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που έχουμε χειριστεί διαχρονικά»
«Εδώ και τρεις ημέρες που εξαρθρώθηκε η σπείρα αυτή δεν έχει υπάρξει στην Αττική ούτε μια καταγγελία κλοπής πορτοφολιού και αυτό είναι ενδεικτικό της δράσης του κυκλώματος αλλά και του οφέλους από την εξάρθρωση του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης για την υπόθεση αυτή. Αλλά και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. τόνισε ότι αποτελεί μία τεράστια επιτυχία της Αστυνομίας ειδικά για την Αθήνα που δέχεται έναν τεράστιο όγκο τουριστών όλες τις ημέρες και τους μήνες το χρόνου, στους οποίους κυρίως επικεντρωνόταν η δράση του συγκεκριμένου κυκλώματος.
Κατά την επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης αυτής σήμερα στην Ασφάλεια Αττικής ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης ανέφερε:
«Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, η οποία με τη συνδρομή Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας και των οικείων Τμημάτων Ασφάλειας οργάνωσε και πραγματοποίησε το περασμένο Σαββάτο 16 Σεπτεμβρίου 2017 μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Πειραιά.
Ο απολογισμός της επιχείρησης είναι ενδεικτικός του μεγέθους του εγκληματικού δικτύου που εξαρθρώσαμε, καθώς περιλαμβάνει 31 συλλήψεις μελών της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά (στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας) και 27 έρευνες σε οικίες στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά.
Επιπλέον, από τη διερεύνηση της υπόθεσης, καταφέραμε να εξιχνιάσουμε 764 κλοπές πορτοφολιών, κατασχέσαμε 498 κλεμμένα πορτοφόλια και το χρηματικό ποσό των 9.500 ευρώ, ενώ ταυτοποιήσαμε και αναζητούμε άλλα 18 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Όλο το ιστορικό της υπόθεσης αποτυπώνεται στην κακουργηματική ποινική δικογραφία που σχηματίσαμε για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατά συναυτουργία και εξακολούθηση, από δράστες που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ΄ επάγγελμα και συνήθεια, σε συνδυασμό με τις διατάξεις για εγκληματική οργάνωση και πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Για να καταλήξουμε στα σημαντικά αυτά αποτελέσματα και στην πλήρη αποδόμηση του εγκληματικού δικτύου, προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική και εξειδικευμένη αστυνομική έρευνα.


Το δομικό χαρακτηριστικό της έρευνας αυτής είναι ότι δεν επικεντρώθηκε στην ταξινόμηση και διερεύνηση των κλοπών, με βάση αποκλειστικά την περιπτωσιολογία και τυπολογία των υποθέσεων, όπως κατά κανόνα εφαρμόζονταν διαχρονικά, αλλά επικεντρώθηκε στα επίπεδα των οργανωτικών δομών που συνέθεταν το πάζλ διασύνδεσης των μελών της Εγκληματικής Οργάνωσης.
Από τα πρώιμα στάδια της έρευνας ανιχνεύσαμε ενδείξεις που μας οδηγούσαν σε οργανωμένης μορφής περιπτώσεις διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, που είχαν συνακόλουθα ομοειδή χαρακτηριστικά και συναφή μορφολογία.
Προσανατολιστήκαμε λοιπόν στην κατεύθυνση αυτή και προχωρώντας τις έρευνες μας βήμα - βήμα καταφέραμε να ιχνηλατήσουμε τη δράση της οργανωμένης αυτής εγκληματικής ομάδας, που προέβαινε συστηματικά στη διάπραξη κλοπών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Αξιοποιώντας τα ίχνη αυτά και σε συνδυασμό με τεχνικά μέσα και ειδικές ερευνητικές μεθόδους και διαδικασίες, κλιμακώσαμε την πορεία των ερευνών μας και καταφέραμε να «χαρτογραφήσουμε» πλήρως τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης.
Στα τελικά στάδια της έρευνας και αναλύοντας τα στοιχεία που είχαμε συλλέξει όλο το προηγούμενο διάστημα προχωρήσαμε στην ταυτοποίηση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και στο σχεδιασμό της επιχείρησης για την πλήρη αποδόμηση της.
Θα ήθελα να τονίσω ότι η κλιμάκωση και η δυναμική της ερευνητικής διαδικασίας μας έδωσε τη δυνατότητα να διακριβώσουμε πλήρως όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το ιδιαίτερο «προφίλ» της εγκληματικής αυτής οργάνωσης και κυρίως :
- την μεθοδολογία που είχαν αναπτύξει και την υποδομή που διέθεταν,
- τον ιδιαίτερο τρόπο που επέλεγαν τον τόπο και τον χρόνο δράσης τους,
- την ενεργοποίηση τους σε ομάδες και υποομάδες, με προκαθορισμένους ρόλους και αλληλοκάλυψη,
- τους ενδυματολογικούς κανόνες που χρησιμοποιούσαν, ώστε να εναρμονίζονται με το γενικότερο περιβάλλον και το επιβατικό κοινό,
- τους τρόπους προσέγγισης των υποψήφιων θυμάτων τους και τις τεχνικές αφαίρεσης και άμεσης διοχέτευσης των κλοπιμαίων στους συνεργούς τους,
- τις μεθόδους αντιπαρακολούθησης και προστασίας που ελάμβαναν και
- την -κατά περίπτωση- διάθεση των κλοπιμαίων σε κλεπταποδόχους».
Συνοψίζοντας και αποτιμώντας τη δράση της εγκληματικής αυτής οργάνωσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι διέθεταν τέτοια υποδομή και είχαν αναπτύξει τέτοιες πρακτικές που είχαν τη δυνατότητα να διαπράττουν καθημερινά τουλάχιστον 15 κλοπές πορτοφολιών, αποκομίζοντας ποσό που υπερβαίνει τα 3.500 €, ημερησίως.
Εκτιμούμε βάσιμα ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει περισσότερες από 4.000 κλοπές πορτοφολιών με τα κέρδη από την πολύχρονη εγκληματική τους δραστηριότητα να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που έχουμε χειριστεί διαχρονικά στο πεδίο της συγκεκριμένης αυτής εγκληματικής συμπεριφοράς, η οποία πλήττει πολλούς συμπολίτες μας, που καθημερινά μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, άλλα και πολλούς τουρίστες καθώς μεγάλος αριθμός υποθέσεων αφορά την κατηγορία αυτή.


Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της υπόθεσης αυτής θα ήθελα να σημειώσω ότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σε διαμέρισμα όπου διέμενε προσωρινά, ως οικιακή βοηθός, συλληφθείσα αλλοδαπή υπήκοος Γεωργίας, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αρχαία αντικείμενα του 5ου π.Χ αιώνα, όπως ταφικά αναθήματα, ατόφιος αμφορέας Ελληνιστικών χρόνων, λίχνοι και όστρακα.
Τα αντικείμενα αυτά κατείχε ο ημεδαπός ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, χωρίς να έχουν δηλωθεί στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία και για το λόγο αυτό σχηματίσθηκε σε βάρος του ανεξάρτητη δικογραφία για παράβαση του Νόμου ¨Περί Αρχαιοτήτων¨ ενώ διευκρινίζεται ότι δεν διαπιστώθηκε καμιά σχέση του με τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.
Θέλω να συγχαρώ όλο το προσωπικό που συμμετείχε στην εξάρθρωση της εγκληματικής αυτής οργάνωσης, η αποδόμηση της οποίας αναμένεται να βελτιώσει αισθητά το περιβάλλον ασφάλειας στην καθημερινή μετακίνηση των πολιτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια