Σκάνδαλο Novartis: Το FBI κατέγραψε συνομιλίες για μίζες σε πολιτικούς



Καταγεγραμμένες συνομιλίες υψηλόβαθμων στελεχών της Novartis στις οποίες ακούγονται να κανονίζουν σε ποιον κρατικό αξιωματούχο ή άλλο πολιτικό πρόσωπο θα πάνε οι μίζες και με ποιον τρόπο, ...ηλεκτρονική αλληλογραφία με ποινικά κολάσιμο περιεχόμενο, ακόμη και οπτικό υλικό με τα «μαγειρέματα» των δωροδοκιών έχει στη διάθεσή του το FBI.


Αυτήν τη στιγμή μάλιστα οι εκπαιδευμένοι στην ιχνηλάτηση των αποτυπωμάτων του μαύρου χρήματος πράκτορές του βρίσκονται μια ανάσα από την αποκάλυψη των προσώπων που κρύβονται πίσω από εξωχώριες εταιρείες στις οποίες «άραζε» το παράνομο πολιτικό χρήμα.
Μιλάμε για τον πακτωλό εκατομμυρίων που φέρεται ότι πέρασε στις τσέπες πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων.
Σύμφωνα με το documentonews.gr, το FBI είναι ένα βήμα πριν από την τεκμηρίωση των ισχυρών ενδείξεων ότι πίσω από συγκεκριμένη offshore, από τις πολλές που διερευνά, κρύβεται στενός συνεργάτης Ελληνα πολιτικού που έχει απασχολήσει κατά καιρούς τις ελληνικές δικαστικές αρχές.
Αυτά και πολλά άλλα άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στα περίπου 10.000 πειστήρια του εγκλήματος που έχει τελεστεί (έγγραφα, οπτικό και ηχητικό υλικό) έχουν ζητήσει οι Ελληνες εισαγγελείς, με αίτημα δικαστικής συνδρομής από τις αμερικανικές αρχές, προκειμένου να τα εντάξουν στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί στη χώρα μας ισχυροποιώντας έτσι και τα στοιχεία που έχουν οι ίδιοι συλλέξει και δεν είναι και λίγα.
Και αυτήν τη στιγμή πάντως, που οι έρευνες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ειδικό κλιμάκιο του FBI που μέλημα του είναι η τεκμηρίωση της ενοχής της εταιρείας βρίσκεται στην Ελλάδα διεξάγοντας έρευνα για συγκεκριμένη πτυχή της υπόθεσης.
Μέχρι στιγμής έχουν στη φαρέτρα τους καταθέσεις μαρτύρων, πολλά βίντεο, τις χιλιάδες των e-mail που έχουν «σπάσει» και κούτες με έγγραφα από τα αρχεία της εταιρείας, τα οποία καταγράφουν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο είχε στηθεί το παιχνίδι.
Διαθέτουν επίσης κατάλογο με ακριβείς διευθύνσεις και τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων, λίστα με παρένθετα πρόσωπα που εισέπρατταν το μαύρο χρήμα στο όνομά τους αλλά και καρτέλες που καταγράφουν τις πληρωμές.
Πώς ξεκίνησε η έρευνα
Η διερεύνηση της υπόθεσης από το FBI πραγματικά θυμίζει σενάριο χολιγουντιανής ταινίας.
Ολα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2014 όταν μεγάλο στέλεχος της Novartis στην Ελλάδα τρομαγμένο από την εμπλοκή του αλλά και τις τακτικές της εταιρείας, η οποία σε τακτά χρονικά διαστήματα (τις αποκαλούμενες ως «καθαρές ημέρες» κατά τις οποίες εξαφανίζονταν τα στοιχεία της διαφθοράς) τους περνούσε από τα ανάλογα… εκπαιδευτικά σεμινάρια για το πώς θα αποφύγουν τον αμερικανικό νόμο, ήρθε σε επαφή με το νομικό γραφείο του Παύλου Σαράκη.
Αφού ήρθε σε συνεννόηση με τους νομικούς του παραστάτες, αποφάσισε να μιλήσει στις αμερικανικές αρχές.
Παρέμεινε βέβαια στη Novartis για ικανό χρονικό διάστημα συλλέγοντας πλέον στοιχεία σε βάρος της.
Το ίδιο έγινε και με τους άλλους δύο μάρτυρες που προστέθηκαν στην πορεία και οι οποίοι βρίσκονται πλέον εκτός εταιρείας αλλά και εκτός Ελλάδος.
Το καλοκαίρι του 2016 με τη νομική συμπαράσταση του γραφείου Σαράκη οι δύο πρώτοι μάρτυρες κατέθεσαν στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) μηνυτήρια αναφορά κατά της ελληνικής θυγατρικής της Novartis στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού νόμου περί δωροδοκίας ξένων αξιωματούχων – που ελέγχει αμερικανικές και πολυεθνικές εταιρείες που έχουν δραστηριότητα και στην Αμερική– στις περιπτώσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές προκειμένου να διαφθείρουν αξιωματούχους σε τρίτες χώρες.
Οι μάρτυρες ζήτησαν ασυλία για να ομολογήσουν αδικήματα και αφού τα στοιχεία τους αξιολογήθηκαν ως ιδιαίτερα σοβαρά τους κατέστησαν μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος και ξεκίνησαν παράλληλες έρευνες του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του FBI.
Οι μηνυτές-μάρτυρες συναντήθηκαν τουλάχιστον έξι φορές με τις αρμόδιες αρχές, είτε στην Αμερική είτε σε αμερικανικές πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών δίνοντας συνεχώς νέες καταθέσεις και στοιχεία.
Η δεύτερη ανάλογη μήνυση κατατέθηκε από τον τρίτο μάρτυρα τον Οκτώβριο του 2017.
Επισημαίνεται ότι η Novartis έχει ελεγχθεί και τιμωρηθεί και σε άλλες χώρες, για παράνομες πρακτικές παρόμοιες με αυτές που καταγγέλλεται ότι έχει χρησιμοποιήσει στην Ελλάδα την εποχή του μεγάλου πάρτι προκειμένου να καρπωθεί τη μερίδα του λέοντος της φαρμακευτικής δαπάνης – ένας τζίρος που πλησίαζε τον τζίρο της θυγατρικής της στη Μεγάλη Βρετανία.
Παύλος Σαράκης: Το πάρτι το πλήρωσαν οι φορολογούμενοι
Ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης που εκπροσωπεί τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες των αμερικανικών αρχών επισήμανε σχετικά με αφορμή και τις εξελίξεις στην Ελλάδα:
«Η έρευνα συνεχίζεται τόσο από τις αμερικανικές όσο και από τις ελληνικές αρχές και στο διάστημα αυτό οι μάρτυρες υπάγονται σε καθεστώς προστασίας της ταυτότητας και της ασφάλειάς τους σύμφωνα με τον αμερικανικό και ελληνικό νόμο για την προστασία των μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος, έναν νόμο που έχουν ψηφίσει οι Ελληνες βουλευτές.
Επομένως, το να ζητούν κάποιοι από τους ίδιους να βγουν οι κουκούλες των μαρτύρων στα μάτια της αμερικάνικης Δικαιοσύνης φαντάζει σαν προσπάθεια να κουκουλωθούν τα σκάνδαλα, με τις ανάλογες εντυπώσεις για τους ίδιους.
Το δικηγορικό γραφείο μας είναι παρόν στις περισσότερες μεγάλες υποθέσεις στην Ελλάδα και τώρα στην πρώτη υπόθεση διερεύνησης διαφθοράς στο πλαίσιο του νόμου FCPA της Αμερικής.
Η εμπειρία μας και από τα δύο συστήματα δικαιοσύνης, ελληνικό και αμερικανικό, λέει ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στην έρευνα προκειμένου αυτή να φτάσει σε συμπέρασμα.
Το ακαταδίωκτο και ασυλία των πολιτικών προσώπων είναι σεβαστά αφού προβλέπονται από τους νόμους και το σύνταγμα.
Ομως ας σεβασθούμε και τον νόμο για την προστασία των μαρτύρων.
Είτε οι διαρροές εγγράφων είτε οι απειλές εναντίον τους δυσχεραίνουν την έρευνα.
Το οφείλουμε ως ηθική υποχρέωση στους Ελληνες φορολογουμένους που πλήρωσαν άμεσα ή έμμεσα το μεγάλο πάρτι στον χώρο του φαρμάκου».

το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια