Ιστορική δικαστική απόφαση - Δείτε πόσα χρόνια έριξε το δικαστήριο σε λαμόγια πρώην υπουργους και επιχειρηματίες


Κυκλοφορούν ελεύθερα ακόμη τα λαμόγια που άρπαξαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώΕπέβαλε το ισπανικό δικαστήριο σε στελέχη του Ραχοϊ

Η Δικαιοσύνη ακόμα δεν τόλμησε να οδηγήσει στο σκαμνί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έβαλαν φέσι 45Ο εκ. ευρώ στις τράπεζες

ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ η Δικαιοσύνη επέβαλε 351 χρόνια κάθειρξη σε κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και σε επιχειρηματίες για το σκάνδαλο της παράνομης χρηματοδότησης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ραχόι σύρθηκε στα δικαστήρια για να καταθέσει ενώ το κόμμα του καλείται να επιστρέψει ένα μεγάλο ποσό στο ελληνικό δημόσιο.

Στη χρεοκοπημένη Ελλάδα που τα λαμόγια του πολιτικού συστήματος μαζί με τους αρχιερείς της διαπλοκής λήστεψαν το δημόσιο χρήμα οδηγώντας τη χώρα στη χρεοκοπία μένουν όλοι ατιμώρητοι.

Ακόμα και σε περιπτώσεις γιγαντιαίων σκανδάλων όπως αυτό της Siemens όταν κάποιο πολιτικό πρόσωπο αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη οι ποινές που επιβάλλονται αποτελούν πρόκληση για την ίδια την κοινωνία.

Όταν τα ισπανικά δικαστήρια επιβάλουν κάθειρξη 51 ετών στον ταμία του Ραχόι για τα διπλά ταμεία του λαϊκού κόμματος, στην Ελλάδα ο έμπιστος του Κώστα Σημίτη και επί χρόνια υπουργός Τάσος Μαντέλης που πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη αφού εντοπίστηκαν οι μίζες που πήρε από τη Siemens καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη ποινή και μάλιστα με δόσεις.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια τη Δημοκρατία. Ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στους πολιτικούς και τη Δικαιοσύνη. Μια εξέλιξη απολύτως δικαιολογημένη αφού οι πρωταγωνιστές των σκανδάλων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κυκλοφορούν ελεύθεροι και πηγαινοέρχονται στην Ελβετία να ελέγξουν τους λογαριασμούς που είναι τίγκα στο βρόμικο χρήμα.

Οι κλεφτοεργολάβοι που υπερτιμολογούσαν στο τριπλάσιο του πραγματικού κόστους τα δημόσια έργα την μαύρη περίοδο διακυβέρνησης από τον αρχιερέα της διαπλοκής Κώστα Σημίτη ακόμα δεν έχουν περάσει την πόρτα των δικαστηρίων.

Το γιγαντιαίο σκάνδαλο με το καρτέλ που είχαν συστήσει ελληνικά και ξένα κατασκευαστικά μεγαθήρια μετά από δεκαετίες βρίσκεται ακόμα σε στάδιο έρευνας.

Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Siemens κυκλοφορούν ελεύθεροι στο Μόναχο και τα πολιτικά πρόσωπα που χάριζαν δεκάδες δισεκατομμύρια προμήθειες στο γερμανικό κολοσσό εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν στην πολιτική ζωή. Πρόκληση απέναντι στο λαό που έχει υποφέρει από τα εφιαλτικά μνημόνια αποτελεί η ατιμωρησία των υπευθύνων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που έριξαν φέσι 450 εκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες οι οποίες βέβαια ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δημόσιο χρήμα.

Για τη ληστεία του χρηματιστηρίου όπου εκατοντάδες χιλιάδες ανυποψίαστοι πολίτες έπεσαν θύματα των απατεώνων που έστησαν τη μεγαλύτερη φούσκα δεν καταδικάστηκε κανένας. Μόνο μια περίπτωση κατέληξε στα δικαστήρια μετά από μηνύσεις ιδιώτη αλλά και πάλι στο εφετείο οι εμπλεκόμενοι αθωώθηκαν.

Η κοινωνία πιστεύει ότι τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί με το σκάνδαλο της Novartis και γενικότερα με τη ληστεία που σημειώθηκε στο χώρο της υγείας την οποία οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης αποτιμούν σε ογδόντα δισεκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο το πολιτικό σύστημα με τον κατάπτυστο νόμο περί ευθύνης υπουργών προστατεύει τους κλέφτες, τους απατεώνες και τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος. Όταν προκύπτουν ευθύνες για εμπλοκή υπουργών στα σκάνδαλα έρχεται το πλυντήριο της παραγραφής τους ξεπλένει και τους παραδίδει καθαρούς στην κοινωνία. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ιστορική απόφαση του ισπανικού δικαστηρίου

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) στην Ισπανία καταδικάστηκε για παράνομο πλουτισμό σε μια μεγάλη δίκη για διαφθορά όπου 29 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων πρώην στελέχη του PP, καταδικάστηκαν συνολικά σε ποινές κάθειρξης 351 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το δικαστήριο. Το PP του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, που το καταδικάζει να καταβάλει 245.492 ευρώ για «συμμετοχή με σκοπό το κέρδος» σε ένα πολυπλόκαμο σύστημα δωροληψιών με αντάλλαγμα αναθέσεις δημοσίων συμβολαίων. Οι δύο κυριότεροι υπεύθυνοι του δικτύου, ο πρώην ταμίας του PP Λουίς Μπάρθενας και ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορέα, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 33 ετών και τεσσάρων μηνών και 51 ετών και 11 μηνών αντίστοιχα. Από τους 37 κατηγορουμένους, οι 29 καταδικάστηκαν συνολικά σε 351 έτη κάθειρξης κυρίως για διαφθορά, κατάχρηση δημοσίου χρήματος και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Έπειτα από μια μαραθώνια δίκη που διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2017, το δικαστήριο έκρινε ότι τεκμηριώθηκε η ύπαρξη ενός δικτύου που ανέθετε δημόσια συμβόλαια με αντάλλαγμα προμήθειες σε δήμους των περιοχών της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λεόν από το 1999 έως το 2005.

Οι πράξεις αυτές «απέφεραν ποσοτικά προσδιορίσιμα οφέλη στο Λαϊκό Κόμμα, που συνίσταντο σε παράνομη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων» έκρινε το δικαστήριο.

Στην απόφασή του, που καταγράφεται σε 1.700 σελίδες, το δικαστήριο καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα πως υπήρχε ένα «μαύρο ταμείο» στο PP, «μια παράλληλη λογιστική οικονομική δομή στα επίσημα λογιστικά βιβλία τουλάχιστον από το 1989». Ο Λουίς Μπάρθενας, υπεύθυνος αυτού του «μαύρου ταμείου», ο οποίος φέρεται να καταχράστηκε και να απέκρυψε μια περιουσία, καταδικάστηκε σε πρόστιμο 44 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση Γκουρτέλ, όπως ήταν η κωδική ονομασία που της είχαν δώσει οι ερευνητές, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς που πλήττουν εδώ και χρόνια την εικόνα του κόμματος του Μαριάνο Ραχόι. Μαζί με την πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας που ακολούθησε προκειμένου να εξέλθει από την κρίση, του κόστισε την απώλεια της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη του 2015. Τον Ιούλιο του 2017, ο Ραχόι είχε κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη. Ήταν η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός εν ενεργεία έδινε κατάθεση σε δικαστήριο στην Ισπανία. Ο συντηρητικός ηγέτης είχε πει στην κατάθεσή του ότι δεν γνώριζε τίποτα για την οικονομική διαχείριση του κόμματος, του οποίου ήταν δεύτερος στην ιεραρχία από το 1990, και ότι δεν τον απασχόλησε «ποτέ» «κανένα ζήτημα λογιστικής».

kontranews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια