Η περίεργη σχέση της #Novartis με τον προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ και το συμβόλαιο των 1,2 εκατ. δολαρίων

Την περίεργη σχέση ανάμεσα στον προσωπικό δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν, και τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis αναλύει η ειδικευμένη στα θέματα υγείας και φαρμάκων ιστοσελίδα STAT.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της STAT, που επικαλείται υπάλληλο της εταιρείας, το 2017 ο Κόεν τηλεφώνησε στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis, Τζο Χιμένες, και του υποσχέθηκε ότι θα του εξασφαλίσει πρόσβαση στον Αμερικανό πρόεδρο και σε σημαντικά στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Χιμένες αποδέχθηκε την πρόταση και κατόπιν έδωσε εντολή στο επιτελείο του να διαπραγματευτεί μία συμφωνία με τον Κόεν.

Τον Φεβρουάριο του 2017 υπεγράφη ένα μονοετές συμβόλαιο ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων. Αυτό που ήλπιζε ο Χιμένες ήταν ότι ο Κόεν θα τη βοηθούσε σε μία σειρά ζητημάτων τα οποία επισκιάζονταν από ασάφειες στην αμερικανική αγορά του φαρμάκου.
“Εκείνος μας προσέγγισε”, δήλωσε ο υπάλληλος της Novartis, συνεχίζοντας: “Με μία νέα κυβέρνηση τότε, βασικά όλες οι παραδοσιακές επαφές εξαφανίστηκαν και ήταν όλοι νέοι παίκτες. Προσπαθούσαμε να βρούμε έναν διάδρομο προς την κυβέρνηση. Ο Κόεν υποσχέθηκε πρόσβαση όχι μόνο στον Τραμπ, αλλά και στον κύκλο του. Ήταν σχεδόν σαν να τον προσλαμβάναμε για λομπίστα”.

Ο ίδιος πάντως δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί η Novartis δέχθηκε μία συμφωνία με έναν δικηγόρο χωρίς παρελθόν στο χώρο της Υγείας και χωρίς στενούς δεσμούς με την Ουάσινγκτον, και είναι ασαφές αν η Novartis ερεύνησε το παρελθόν του Κόεν και το αν όντως είχε τις γνωριμίες που έλεγε.

Τον Μάρτιο του 2017 υπάλληλοι της Novartis, κυρίως λομπίστες, συναντήθηκαν με τον Κόεν στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν για συγκεκριμένα θέματα και για τη στρατηγική τους. Η συνάντηση ήταν σκέτη απογοήτευση.

“Στην αρχή όλα έμοιαζαν εντυπωσιακά, όμως προς το τέλος της συνάντησης όλοι συνειδητοποίησαν ότι ήταν ρίσκο να εμπλακούν μαζί του. Έτσι, αποφάσισαν να μην απασχολήσουν τον Κόεν σε καμία δραστηριότητα μετά από αυτό”, ανέφερε ο ίδιος εργαζόμενος. Ωστόσο, αντί να ακυρώσει το συμβόλαιο με τον Κόεν, η Novartis απλώς το άφησε σε ισχύ μέχρι τη λήξη του, στις αρχές του έτους, για να μη ρισκάρει να εξοργίσει τον Τραμπ.

Καθώς η λήξη του συμβολαίου πλησίαζε, ο Κόεν προσέγγισε τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis, Βασάντ Ναρασιμχάν, ο οποίος αρνήθηκε να ανανεώσει τη συμφωνία και το συμβόλαιο έληξε. Εκπρόσωπος της εταιρείας ξεκαθάρισε χθες ότι ο Ναρασιμχάν δεν είχε καμία εμπλοκή με το συμβόλαιο.

Εν τω μεταξύ, τον περασμένο Νοέμβριο δικηγόροι από το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ προσέγγισαν τη Novartis αναφορικά με τη συμφωνία με τον Κόεν, και μεταξύ αυτών που ανακρίθηκαν ήταν και ο Χιμένες. Η εταιρεία σε χθεσινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι “συνεργάστηκε πλήρως” και “παρείχε όλες τις πληροφορίες που ζητήθηκαν”, καθώς και ότι “θεωρεί το θέμα λήξαν όσον αφορά την ίδια και δεν έχει γνώση κανενός εκκρεμούς ζητήματος αναφορικά με τη συμφωνία”.

Την αποκάλυψη για το συμβόλαιο της Novartis με τον Κόεν έκανε την Τρίτη ο Μάικλ Αβενάτι, δικηγόρος της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, η οποία βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον Ντόναλντ Τραμπ για τη φερόμενη ερωτική σχέση της μαζί του. Ο Αβενάτι παρουσίασε στην ιστοσελίδα του ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η Novartis είχε πληρώσει την εταιρεία του Κόεν 400.000 δολάρια από τις αρχές του 2017 μέχρι το 2018.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια