Η κυβέρνηση Τσίπρα λύνει και το Αλβανικό ζήτημα - Δείτε τι περιλαμβάνει η συμφωνία




Φόρα έχει πάρει η κυβέρνηση Τσίπρα οδηγώντας σε τελική λύση μία σειρά από ζητήματα, τόσο στο πεδίο της οικονομίας, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Έτσι μετά την επίλυση του Μακεδονικού ζητήματος και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια με την ιστορική συμφωνια για το ελληνικό χρέος, η κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνία και με την Αλβανία που θα λύσει μία σειρά από ζητήματα.

Οι εξελίξεις μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς και η συμφωνία αναμένεται να δώσει τέλος σε αλυτρωτικές βλέψεις της γειτονικής χώρας, ενώ ταυτόχρονα θα επιβεβαιώσει την ιστορική πραγματικότητα: Η Ελλάδα υλοποιεί πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη διπλωματία με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τη σταθερότητα στην βαλκανική χερσόνησο. Να το γράψουμε αλλιώς: Η Ελλάδα μετά από πολλά προχωρά σε διαδοχικές διπλωματικές νίκες και αυτό το οφείλει στην έξοχη στρατηγική που υλοποιούν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, Αθήνα και Τίρανα θα προχωρήσουν σε διμερή συμφωνία η οποία θα εξαλείψει αναφορές από την πλευρά της Αλβανίας περί «Τσαμουριάς». Εξαλείφονται δηλαδή οι αναφορές περί «Τσαμουριάς», «Τσάμηδων» και «Μεγάλης Αλβανίας», ακόμη και στα βιβλία της γειτονικής χώρας.

Εκτός αυτού η συμφωνία θα περιλαμβάνει πλήρη αναγνώριση στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας από την αλβανική πλευρά και διπλωματική πράξη λήξης της εμπόλεμης κατάστασης ανάμεσα σε Ελλάδα - Αλβανία, ζήτημα που παραμένει ανοιχτό από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το σημαντικότερο, όμως, και αυτή είναι η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας, είναι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας κατά 12 μίλια που συνδέεται με το ζήτημα της ΑΟΖ στο Ιόνιο.

Ενημέρωση ζητά η ΝΔ

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά την εθνικά επιζήμια συμφωνία για το Σκοπιανό, οι κύριοι Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς ετοιμάζονται εν κρυπτώ να "λύσουν" και το “Αλβανικό”.

Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία και βεβαίως τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας είναι κορυφαία ζητήματα για να εμπιστευτούμε την κυβέρνηση των Πρεσπών.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα αποδεχθεί νέα αρνητικά τετελεσμένα. Απαιτούμε άμεση ενημέρωση και συζήτηση στη βουλή πριν την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας».

το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια