Ευρω-χωροφύλακες κατά μεταναστών




Τη δημιουργία «Ευρωπαϊκής Χωροφυλακής», με στόχο – εκτός από τον έλεγχο των συνόρων – να προχωρήσει σ’ ένα μαζικό πογκρόμ κατά προσφύγων και μεταναστών, έχει στα «σκαριά» η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Die Welt». Στην ουσία πρόκειται για μια πρόταση που αποσκοπεί στην αναβάθμιση της σημερινής Frontex τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό, με επιδίωξη να θεσπιστεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα «λειτουργικό σύστημα απέλασης στα επιμέρους κράτη - μέλη».
Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, ο αριθμός των «χωροφυλάκων» της Frontex πρόκειται να αυξηθεί στα 10.000 άτομα, ενώ η Ε.Ε. μεταξύ 2021 και 2027 σκοπεύει να διαθέσει σχεδόν 35 δισ. ευρώ, ποσό τριπλάσιο από τον προηγούμενο προϋπολογισμό της υπηρεσίας, για την ενίσχυσή της. Αναμένεται ακόμη ότι οι Βρυξέλλες θα αποκτήσουν «υπεραρμοδιότητες» και θα παρεμβαίνουν ακόμη πιο αποφασιστικά στις εσωτερικές πολιτικές αρμοδιότητες των επιμέρους κρατών - μελών, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
«Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων» τονίζεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο απόφασης για την αναδιοργάνωση της μεθοριακής υπηρεσίας της Frontex, που – σύμφωνα με την «Die Welt» – θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα. Να σημειωθεί ότι το 2017 μόνο ένας στους τρεις μετανάστες (36,6%) απελάθηκε με σχετική εντολή των Βρυξελλών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και στόχος είναι πλέον να αυξηθεί το συγκεκριμένο ποσοστό.

Ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό είναι ότι οι συνοροφύλακες της Ε.Ε. ενδέχεται στο μέλλον να επιστρέφουν και τους παράνομους μετανάστες σε τρίτες χώρες με τη συναίνεση της αντίστοιχης κυβέρνησης.
Προκειμένου να προχωρήσει το σύστημα των μαζικών απελάσεων, θα δημιουργηθούν στην Ε.Ε. «εθνικά συστήματα διαχείρισης των απελάσεων». Ως εκ τούτου όλες οι χώρες - μέλη υποχρεούνται να εκδίδουν εντολές απέλασης, ώστε να «λύνουν» τα χέρια στη Frontex, που θα ενεργεί άμεσα… Επιπλέον οι αιτούντες άσυλο σε ολόκληρη την Ευρώπη καλούνται να συνεργάζονται πολύ στενότερα με τις Αρχές ασύλου και να κάνουν περισσότερα για να παρέχουν απόδειξη ταυτότητας.

Προκειμένου να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., η Frontex θα μπορεί μελλοντικά να ενεργεί χωρίς τη συναίνεση της αντίστοιχης χώρας της Ε.Ε. Ένας τέτοιος κανονισμός θα αποτελέσει ορόσημο για τη διαχείριση των συνόρων.
Η εποχή που οι πρόσφυγες ήταν «ευπρόσδεκτοι στην Ευρώπη», όπως διακήρυττε, ακριβώς τρία χρόνια πριν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, φαίνεται πως έχει πλέον παρέλθει...

«Βράζουν» τα νησιά
Την ώρα που η Ε.Ε. σχεδιάζει ένα νέο μαζικό κύμα απελάσεων των «ανεπιθύμητων», στα νησιά του ΒΑ. Αιγαίου επικρατεί το αδιαχώρητο στα hotspots, με περισσότερους από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες να ζουν σε άθλιες συνθήκες, που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια των ίδιων των ταλαιπωρημένων ανθρώπων, αλλά και τη δημόσια υγεία.
«Στη Μόρια έχουμε περίπου 8.500 ανθρώπους. Περιμένουμε εδώ και μήνες την υλοποίηση της υπόσχεσης της Ε.Ε. για την αποσυμφόρηση των δομών και την προώθηση όλων όσοι δικαιούνται τη χορήγηση ασύλου στην ενδοχώρα.

Η Λέσβος σήμερα ζει συνθήκες του καλοκαιριού του 2015, οπότε πέρασαν από το νησί σχεδόν 800.000 άνθρωποι, με τη διαφορά πως τότε εκείνοι διέμεναν στο νησί για 2-3 ημέρες και συνέχιζαν το ταξίδι τους προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα εγκλωβίζονται στο νησί, με συνέπεια αυτή τη στιγμή στους 80.000 μόνιμους κατοίκους της Λέσβου να αντιστοιχούν 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες» δήλωσε στο «Ποντίκι» ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός.

Ο δήμαρχος «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» σχετικά «με την επανεμφάνιση ακροδεξιών και φασιστικών στοιχείων στο νησί, οι οποίοι με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω συγκεκριμένων ΜΜΕ υποδαυλίζουν την ένταση, την έξαρση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και τον εκφοβισμό των κατοίκων, ώστε να στραφούν κατά των μεταναστών».
Πριν από λίγες ημέρες άλλωστε ακροδεξιοί και μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν επιτεθεί σε ένα εννιάχρονο κορίτσι έξω από μια εκκλησία επειδή την πέρασαν για μουσουλμάνα λόγω του μαντιλιού που φορούσε στο κεφάλι.

«Υγειονομική βόμβα η Μόρια»
Να υπερτονίσει την αναγκαιότητα της αποσυμφόρησης των δομών στη Λέσβο και την ολοκλήρωση των έργων για την αναβάθμιση του αποχετευτικού δικτύου στο hotspot της Μόριας, που σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση περισσότερων από 600 ατόμων, ώστε τα λύματα να μην καταλήγουν στα χωράφια, ζητάει με κατεπείγουσα επιστολή προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρεται, η Περιφέρεια προτίθεται να εισηγηθεί το κλείσιμο της δομής για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με την επισήμανση ότι μοναδικός αρμόδιος για το κλείσιμο της δομής είναι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών θεσμών:
«Σύμφωνα με αιτιολογημένη γνωμοδότηση - εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Λέσβου, η οποία βασίστηκε σε εκθέσεις αυτοψίας υπαλλήλων του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Λέσβου, ο χώρος λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια Λέσβου θεωρείται ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Με απόφαση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, τάσσεται προθεσμία 30 ημερών (ημερολογιακών) στο αρμόδιο υπουργείο για την αποκατάσταση όλων των σχετικών προβλημάτων, όπως αυτά λεπτομερώς αναφέρονται στην απόφαση. Μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αυτής, έστω και για ένα εκ των αναφερομένων προβλημάτων, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα προβεί στην απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου κατά τα προβλεπόμενα από τον νόμο».

το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια