ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ "ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΚΑΖΑΝΙΩΝ" ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ




Σύσκεψη για τον συντονισμό των αρχών εν όψει της έναρξης της νέας αποστακτικής περιόδου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Οκτωβρίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, η υφυπουργός Οικονομικών,
Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο υπουργείων.
Συζητήθηκαν αρχικά τρόποι υπέρβασης των εφετινών προβλημάτων, που σχετίζονται με την παραγωγή χύμα τσίπουρου από ιδιώτες αποσταγματοποιούς και αμπελουργούς. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στη διαδικασία που θα ακολουθήσουν αυτοί, οι «διήμεροι» παραγωγοί για τις εφετινές άδειες απόσταξης.
Σύμφωνα με την απόφαση η περίοδος απόσταξης είναι από 16 Οκτωβρίου έως 26 ΔεκεμβρίουΒασικό πρόβλημα παραμένει η είσπραξη των φόρων που αναλογούν, ενώ θέμα στρατηγικής της χώρας είναι ο περιορισμός κατά το δυνατόν των εισαγωγών χύμα αποσταγμάτων από γειτονικές χώρες.

Οι κυριότερες από αυτές είναι η Βουλγαρία, τα Σκόπια, η Αλβανία και λιγότερο η Ρουμανία και η Τουρκία.

Συμφωνήθηκε σε πολιτικό επίπεδο η άμεση παροχή οδηγιών για την ομαλή διαδικασία χορήγησης των αδειών απόσταξης.

Τι ισχύει

Καθορίστηκε το δίμηνο απόσταξης των μικρών αποσταγματοποιών. Σύμφωνα με την απόφαση η περίοδος απόσταξης είναι από 16 Οκτωβρίου έως 26 Δεκεμβρίου.

Για να έχει δικαίωμα απόσταξης ένας παραγωγός θα πρέπει να προσκομίζει στο Τελωνείο Σερρών βεβαίωση αμπελοκαλλιεργητή, η οποία εκδίδεται για μεν τους μικρούς παραγωγούς μέχρι ένα στρέμμα από τους Δήμους, για δε μεγαλύτερες εκτάσεις από την Αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, με βάση τις δηλώσεις συγκομιδής σταφυλιών.
Κατά την τρέχουσα φορολογική περίοδο για το παραγόμενο τσίπουρο ισχύει η εφάπαξ και κατ΄ αποκοπή φορολόγηση ήτοι: 0,59 € ανά κιλό ετοίμου προϊόντος, το οποίο υπολογίζεται στην ποσότητα των στέμφυλων με συντελεστή 18%.

Εύκολα συμπεραίνει κανείς πως αν και εφόσον εφαρμοστεί στο ακέραιο η συγκεκριμένη οδηγία τότε οι ποσότητες χύμα τσίπουρου θα περιοριστούν σημαντικά στην αγορά


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Παραγωγός προσκομίζει στην υπηρεσία βεβαίωση ότι από ένα στρέμμα αμπελιού παρήγαγε 1.200 κιλά σταφύλια από τα οποία παρήγαγε 780 kg. κρασί (απόδοση 65%) και ότι κατέχει 420 κιλά στέμφυλα (ποσοστό στεμφύλων 35%).

Ο οφειλόμενος φόρος υπολογίζεται ως εξής: 420 κιλά στέμφυλα Χ 18% (συντελεστής απόδοσης) = 75,6 κιλά τσίπουρο Χ 0, 59 ευρώ = 44,60 ευρώ φόρος.

Το προϊόν πρέπει να διατίθεται χύμα, χωρίς οποιασδήποτε μορφής τυποποίηση, σε δοχεία από γυαλί ή και άλλο κατάλληλο υλικό.

Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπονται πρόστιμα.

Η εγκύκλιος για τον... κόφτη

Ωστόσο, έναν ιδιότυπο κόφτη στον αριθμό των ωρών που μπορούν να βράσουν το τσίπουρό τους οι αμβυκούχοι θέτει σχετική απόφαση-εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που οδηγεί σε παρερμηνεία του Κανονισμού της ΕΕ, τινάζοντας ουσιαστικά στον αέρα την παραγωγή χύμα προϊόντος.
Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο με ημερομηνία 1/10/2018 και αριθμό πρωτοκόλλου 3710/132093, που δημοσίευσε την Τρίτη 9 Οκτωβρίου ο ΑγροΤύπος, αναφέρεται, ότι οι παραγωγοί δε θα μπορούν να «βράσουν» περισσότερες από 12 ώρες. Σημειωτέον, ότι τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπήρχε τέτοιος περιορισμός, ως προς τις ώρες.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 4 της εν λόγω εγκυκλίου αναφέρονται τα εξής:

4) Με βάση το αρ. 31 του Καν (ΕΕ) 2017/273 οι αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση και στην περίπτωση αυτή και μόνον συμπληρώνεται το πεδίο με την ένδειξη «οινοποίηση από τον δηλούντα».

Για ποσότητες παραγόμενου οίνου που ξεπερνούν τα 10 εκατόλιτρα και για περιπτώσεις εμπορίας θα πρέπει να υποβάλλεται επιπλέον και δήλωση παραγωγής και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου.

Τα 10 εκατόλιτρα οίνου (1 τόνος) προκύπτουν από την οινοποίηση 1700 κιλών σταφυλιών, οπότε και μέχρι αυτή την ποσότητα μπορούν να δηλώσουν οι παραγωγοί στις δηλώσεις συγκομιδής τους.

Αυτό σημαίνει πως αν χρησιμοποιήσουν αυτήν την ποσότητα για να «βράσουν» τσίπουρο, τότε θα μπορέσουν να βράσουν μέχρι ένα 12ωρο μόνο!

Από την παραπάνω δέσμευση εξαιρούνται όσοι έχουν άδεια οινοποιού (όχι όσοι έχουν «καζάνι»).

Η συγκεκριμένη δέσμευση προκύπτει από Ευρωπαϊκό Κανονισμό και θα τεθεί σε ισχύ από εφέτος.

«Εύκολα συμπεραίνει κανείς πως αν και εφόσον εφαρμοστεί στο ακέραιο η συγκεκριμένη οδηγία τότε οι ποσότητες χύμα τσίπουρου θα περιοριστούν σημαντικά στην αγορά», εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Περουλάκης, Γεωπόνος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων, με έδρα στη Λάρισα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια