Η Ελληνίδα γιατρός που θέλει να κατακτήσει το Διάστημα με τη στολή της NASA

Άλλη μία φορά που οι Έλληνες διαπρέπουν, έστω και εκτός Ελλάδος. Που τα νέα φρέσκα μυαλά, είναι το ποιοτικότερο εξαγώγιμο προϊόν μας.

Το τελευταίο παράδειγμα που μας έκανε περήφανους, είναι η γεμάτη διακρίσεις, πορεία, της 30χρονης, Ελένης Αντωνιάδου, στις ΗΠΑ.

Η γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, επιστήμων και επιχειρηματίας, μετράει ήδη κατακτήσεις και στιγμές που ξεπέρασε τον εαυτό της, από την ηλικία των 22 ετών.
Το 2015, η ιατρός – ερευνήτρια, κατέκτησε την τρίτη θέση, στη λίστα του Forbes, με άλλους εξέχοντες επιστήμονες, που προσφέρουν σημαντικά, στο χώρο της υγείας.

Αλλά και πριν από αυτή τη διάκριση, η Ελένη Αντωνιάδου, είχε την αναγνώριση και την αποδοχή της επιστημονικής κοινότητας στις ΗΠΑ, για τη συνεισφορά της στην εξέλιξη θεραπειών και μεθόδων μεταμόσχευσης τεχνητών οργάνων.

Το 2012, έλαβε βραβείο ως εξαιρετική ιατρική ερευνήτρια και βραβείο της κατηγορίας “50 για το μέλλον”, ενώ το 2013 ψηφίστηκε “Γυναίκα της χρονιάς” στα “Βρετανικά Βραβεία Γυναικών στην Επιστήμη και την Τεχνολογία”.

Το 2012, μετά το διδακτορικό της με αριστεία, στη Βιομηχανική, από το University of Illinois, ήρθε η υποτροφία από τη ΝΑSA, για να σπουδάσει η Αντωνιάδου, στις ακαδημίες της, με αντικείμενο την εξερεύνηση του διαστήματος.

Η ίδια, στην επίσημη σελίδα της ΝΑSA, αυτοπροσδιορίζεται ως φουτουρίστρια και υβριδική επιστήμων, “ως αποτέλεσμα της μεικτής εκπαίδευσης που έλαβα”, σημειώνει.”Ως ερευνήτρια”, συνεχίζει, “προσπαθώ να κατανοήσω τις αλλαγές στις ανθρωπολογικές επιστήμες, να αποδέχομαι τις προκλήσεις στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής και φαρμακολογίας και της μεταμόσχευσης τεχνητών οργάνων και παράλληλα να συμμετέχω στις εξελίξεις στο πεδίο της βιομηχανικής και της εξερεύνησης του διαστήματος”.

Αυτή τη στιγμή είναι συγκεντρωμένη στο project, παραγωγής 3D κυττάρων ανθρώπινου δέρματος με μία ιδιαίτερη τεχνική μετάλλαξης βλαστοκυττάρων με στόχο να δημιουργήσει εργαστηριακά, δερματικό ιστό και με την ίδια φιλοσοφία, τεχνητά ανθρώπινα όργανα.

Η Ελένη Αντωνιάδου, το κορίτσι από τη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει να έχει ένα όραμα, πίσω από όλη αυτή τη σκληρή δουλειά, αλλά και τη γλυκιά αναγνώριση.

Θέλει να προσφέρει στον άνθρωπο. Να έχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους θέσης. Και αυτό που εκείνη μπορεί να προσφέρει είναι να κάνει τις μεταμοσχεύσεις, υπόθεση για όλους. Για όποιον το έχει ανάγκη.

Δημιούργησε μάλιστα μαζί με συνεργάτες, μία εταιρεία που ονομάζεται “Μεταμοσχεύσεις χωρίς Δωρητή”, όπου θα γίνονται μεταμοσχεύσεις με τα υλικά που εκείνη εξελίσσει εργαστηριακά, με βλαστοκύτταρα, από τον ίδιο τον ασθενή και θα είναι προσιτά σε όλους.

Ίσως όμως αυτό που την ξεχωρίζει πραγματικά από άλλους διαπρεπείς επιστήμονες της γενιάς της, είναι ότι παραμένει παιδί.

Δεν εγκαταλείπει τα παιδικά της όνειρα. Και ένα από αυτά, είναι να εξερευνήσει τη ζωή του διαστήματος, ως αστροναύτης με τη στολή της NASA.

Θυμάται ότι ως παιδί ήθελε να τρώει ότι οι αστροναύτες σε αποστολή, φορούσε μπλουζάκια με το logo της NASA και διάβαζε βιβλία για το διάστημα στο Δημοτικό.

Στα 22, πήρε πτυχίο στο Sky Diving, κάνοντας το πρώτο βήμα πέρα από την επιφάνεια της Γης και από τότε, κάνει σταθερά βήματα προς την εκπλήρωση του παιδικού της ονείρου, με τη βοήθεια της ομάδας της NASΑ, που την ξεχώρισε, την εκπαίδευσε και την ενέταξε στην ομάδα!

Και είναι όλο αληθινό! Και το κατάφερε μόνη της. Και μπορούμε όλοι να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας, αρκεί να μην τα ξεχνάμε.


Είσαι έμπνευση, Ελένη Αντωνιάδου!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια