Αυτές είναι οι απολαβές ενός ευρωβουλευτή – Ποια «εξτραδάκια» ανεβάζουν το ποσό




Μπορεί η ιδιότητα του ευρωβουλευτή να είναι αρκετά απαιτητική ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή (δεκάδες ταξίδια, πολλές συνεδριάσεις, ευθύνες κτλ), ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ....ότι δεν αποζημιώνονται και μάλιστα με το παραπάνω.
Σύμφωνα λοιπόν, με ρεπορτάζ του ethnos.gr, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει σε κάθε ευρωβουλευτή τη διαχείριση ενός ποσού της τάξης των 20.000 ευρώ τον μήνα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο μισθός τους, τα επιδόματά τους και τα έξοδα γραφείου.
Αναλυτικότερα, από τον Ιούλιο του 2009, όλοι οι ευρωβουλευτές ανεξάρτητα από του κράτους από το οποίο προέρχονται λαμβάνουν τον ίδιο μισθό, ο οποίος ανέρχεται σε 8.484,05 ευρώ προ φόρων, ενώ στην τσέπη τους καταλήγουν 6.611,42 ευρώ. Αν και ορισμένα κράτη έχουν μεγαλύτερη φορολογία, γενικά οι απολαβές ενός ευρωβουλευτή υπολογίζονται στο 38,5% του βασικού μισθού ενός δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ας μετρήσουμε επιδόματα και «εξτραδάκια»
Φυσικά δεν αρχίζουν και τελειώνουν όλα με έναν μισθό, καθώς προβλέπονται αρκετά επιδόματα που ανεβάζουν τις αποδοχές των ευρωβουλευτών στα ύψη (μεταφορικά, υπέρβαρες βαλίτσες, διόδια, έξοδα διαμονής, ταχυδρομικά έξοδα κ.ά.)
Δραστηριότητες εκτός του κράτους όπου εκλέγονται (έξοδα ταξιδίου, διαμονής και συναφή έξοδα): Μέχρι ανώτατο ετήσιο ποσό ύψους 4.358 ευρώ.
Δραστηριότητες εντός του κράτους όπου εκλέγονται: Επιστρέφονται έξοδα ταξιδιού και το ανώτατο ετήσιο ποσό που καθορίζεται ανά χώρα.
Αποζημίωση 313 ευρώ ημερησίως για δαπάνες στις κοινοβουλευτικές περιόδους με την υπογραφή σχετικού εγγράφου (ναι, καλά καταλάβατε. Για κάθε ημέρα που ο ευρωβουλευτής βρίσκεται στη «δουλειά» του, παίρνει αυτό το ποσό μόνο με μια υπογραφή). Μόνον όταν λείψει από περισσότερες από τις μισές Ολομέλειες, ο ευρωβουλευτής χάνει το μισό του επιδόματος για αυτές στις οποίες συμμετέχει.
Αποζημίωση 156,5 ευρώ για συμμετοχή σε συνεδριάσεις εκτός της ΕΕ (εννοείται ότι τα έξοδα διαμονής επιστρέφονται ξεχωριστά).
Επίδομα 4.416 ευρώ τον μήνα για γενικά έξοδα (έξοδα γραφείου, τηλέφωνα, ταχυδρομείο κ.ά.). Φυσικά δεν είναι υποχρεωμένος ο ευρωβουλευτής να προσκομίζει αποδείξεις για να λάβει το επίδομα.
Συνεργάτες: Εκτός όλων των παραπάνω, ένας ευρωβουλευτής λαμβάνει και 24.943 ευρώ τον μήνα για τις πληρωμές των συνεργατών του, τους οποίους ο ίδιος επιλέγει. Και φυσικά οι ίδιοι αποφασίζουν πόσα χρήματα θα δώσουν στον καθένα.
Και όλα τα παραπάνω ισχύουν για κάθε εν ενεργεία ευρωβουλευτή. Γιατί και οι πρώην ευρωβουλευτές «έχουν ψυχή», καθώς δικαιούνται σύνταξη γήρατος μόλις γίνουν 63 ετών, η οποία είναι ίση με το 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης θητείας αλλά όχι περισσότερο από 70% συνολικά.
(Με πληροφορίες από ethnos.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια