Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μετά τα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας




ΜΕΓΑΛΗ ανταπόκριση στην κοινωνία έχει το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που άρχισαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των παροχών, της μείωσης του ΦΠΑ και των φοροελαφρύνσεων στο Ζάππειο, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζεται ικανοποιημένη.
Ιδιαίτερο αντίκτυπο έχει το κοινωνικό πακέτο στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους επιχειρηματίες της εστίασης και του τουρισμού, καθώς και στη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών.

Η πολιτική επίδραση του πακέτου Τσίπρα υπολογίζεται με βάση τις πρώτες μετρήσεις σε τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία φαίνεται ότι αλλάζει ριζικά το πολιτικό κλίμα ενώ παράλληλα κλείνει και την ψαλίδα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το λεγόμενο κοινωνικό πακέτο αναβαθμίζει την αξιοπιστία του πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε πράξη τις εξαγγελίες δίνοντας μια βαθιά ανάσα σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα τα οποία είχαν πληγεί από τα εφιαλτικά μνημόνια.

Αντίθετα, ακυρώνει τη σπέκουλα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία στην ουσία βρίσκεται χωρίς πρόγραμμα διακυβέρνησης αφού οι φοροελαφρύνσεις που είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης υλοποιούνται ήδη από τον Αλέξη Τσίπρα.

Αρνητικό είναι το κλίμα για τη Νέα Δημοκρατία μετά τη θεσμοθέτηση της 13ης σύνταξης, την οποία ο ίδιος ο Κυριάκος μέχρι πρόσφατα αμφισβητούσε ευθέως και χαρακτήριζε τις σχετικές εξαγγελίες παραμύθια.

Οι στοχευμένες παροχές αλλάζουν το κλίμα σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα.

Η επίδραση που έχουν τα μέτρα στους συνταξιούχους αναμένεται να κεφαλαιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Η δραστική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα αλλάζει το κλίμα σε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι το κομμάτι στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνιζε τα μεγαλύτερα προβλήματα αποδοχής εξαιτίας της φορολογικής αφαίμαξης που είχε υποστεί.

Οι παροχές άλλαξαν την ψυχολογία στην κοινωνία γιατί είναι η πρώτη φορά που, μετά από μια οκταετία εφιαλτικών μνημονίων, ο κόσμος αντί για μειώσεις και επιβολή φόρων βλέπει παροχές, επαναφορά της 13ης σύνταξης, μείωση του ΦΠΑ και μια σειρά τολμηρών μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να προκαλέσουν θετικό σοκ στο σύνολο της Οικονομίας.

Η Νέα Δημοκρατία είναι πλέον υποχρεωμένη να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

Η σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα σε επίπεδο προγράμματος αποβαίνει μοιραία για τη ΝΔ. Γι’ αυτό επιχειρεί να αλλάξει ατζέντα καταφεύγοντας στη σκανδαλολογία και τη μαύρη προπαγάνδα.

Το πακέτο μέτρων έχει αλλάξει ριζικά το κλίμα και στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις ευρωεκλογές μπορεί να γίνουν μεγάλες ανατροπές, οι οποίες θα καθορίσουν και το τελικό αποτέλεσμα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια