Ψυχρολουσία στο Μαξίμου: Οι δύο δημοσκοπήσεις που φέρνουν μαύρα μαντάτα στον Μητσοτάκη




Ψυχρολουσία για όσους εντός της κυβέρνησης αλλά και εντός του… πρωθυπουργικού επιτελείου προμοτάρουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο ήταν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Alco, αφού σχεδόν οι εννιά στους δέκα είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πιο συ­γκεκριμένα, στην ερώτηση «μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές;» το ...87% απάντησε αρνητικά, το 9% απέφυγε να δώσει απάντηση (δεν ξέρω – δεν απαντώ) και μόλις το 4% τάχθηκε υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Οι απαντήσεις ωστόσο αλλάζουν στην ερώτηση «πιστεύετε αν τελικά θα γίνουν πρόωρες εκλογές;», καθώς το 67% απάντησε «όχι», το 16% «ναι» και το 17% είπε ότι δεν γνωρίζει. Με αυτά τα δεδομένα, ακόμη κι αν ο Κυρ. Μητσοτάκης αναθεωρήσει τις απόψεις του και αποφασίσει να προσφύγει στη λαϊκή βούληση, θα το έχει πρώτα σκεφτεί πολύ σοβαρά. Κυβερνητικά στελέχη πά­ντως επισημαίνουν ότι το κλίμα στη χώρα δεν θα είναι το ίδιο σε τρεις – τέσσερις μήνες καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας θα γίνουν ακόμη περισσότερο αισθητές. Οπότε, τονίζουν, δεν αποκλείεται να αλλάξουν και οι… απα­ντήσεις των πολιτών στις δημοσκοπήσεις σχετικά με τις πρόωρες εκλογές.

Επιπλέον, αν κι εφόσον ο πρωθυπουργός καταλήξει σε μια τέτοια απόφαση, θα μεριμνήσει ούτως ώστε –με τη βοήθεια των Μέσων Ενημέρωσης που στηρίζουν την κυβέρνηση– να καταστήσει τις πρόωρες εκλογές μονόδρομο για τη… σωτηρία της χώρας! Ήδη, το καμπανάκι είναι δυνατό από τους πολίτες προς το Μέγαρο Μαξίμου. Τα… ερείπια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία στο πεδίο της οικονομίας είναι το «υπ’ αριθμόν 1» πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τους επόμενους αρκετούς μήνες. Ωστόσο, στη μεγάλη τους πλειονότητα οι πολίτες δεν φαίνεται να τρέφουν μεγάλες προσδοκίες.

Ενδεικτικά τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Opinion Poll, όπου μόνο το 47% είπε ότι εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά τον Κυρ. Μητσοτάκη όσον αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας. Αντίθετα, το 50% απάντησε ότι τον εμπιστεύεται από… λίγο έως καθόλου! Στους τελευταίους αυτούς, τους δύσπιστους, συ­μπεριλαμβάνεται και το 21,3% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, το 30,15% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής.

Το κλίμα δυσπιστίας είναι πολύ πιο έντονο στα υπόλοιπα κόμματα, καθώς τον κ. Μητσοτάκη δεν εμπιστεύεται το 67,92% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 80,77% του ΚΚΕ, το 73,68% της Ελληνικής Λύσης και το 82,5% του ΜέΡΑ25. Υπό αυτό το πρίσμα, το έργο του πρωθυπουργού και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Καθώς εκτός του ότι θα πρέπει να δώσουν λύσεις σε μεγάλα και σημαντικά προβλήματα, θα έχουν απέναντί τους και ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Και αν οι λύσεις που θα δώσουν δεν είναι ικανοποιητικές, πολύ εύκολα θα αλλάξει το κλίμα. Στην ελληνική κοινωνία και στις… δημοσκοπήσεις. Σε βάρος της κυβέρνησης εννοείται. Και του πρωθυπουργού επίσης.

ΠΗΓΗ: Παρόν

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια