Ο πτωχευτικός έφερε πρόταση μομφής και κανένα #ΒΟΘΡΟΚΑΝΑΛΟ ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΊΧΝΕΙ




Χρήστος ΣταϊκούραςΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Αναμένεται ένα θερμό τριήμερο στη Βουλή • Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, αφήνοντας αιχμές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον υπουργό Οικονομικών

Κάνοντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, επειδή έφερε τον νόμο-έκτρωμα για τις πτωχεύσεις, πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής θα ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που όπως τόνισε στόχο έχει «να κατεδαφίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύει τους πολίτες στα μουλωχτά, σαν τους κλέφτες».

Ο Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της τόσο στην οικονομία και στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, όσο και στην εξωτερική πολιτική, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλών, πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας», επιτέθηκε και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι δεν βρέθηκε στη Βουλή, αλλά και στον υπουργό Οικονομικών, καταγγέλλοντας ότι εισηγήθηκε έναν «νόμο έκτρωμα, το νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Το νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους και μάλιστα εν μέσω πανδημίας».

Όπως είπε, το γεγονός ότι δεν τον αποσύρει, παρ' όλο που τον έχουν απορρίψει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι φορείς, δεν άφηνε άλλο περιθώριο παρά να καταθέσει την πρόταση μομφής.
Αντεπίθεση από Σταϊκούρα-Κικίλια-Γεραπετρίτη

Η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε σφοδρή αντίδραση εκ μέρους τόσο του Χρήστου Σταϊκούρα όσο και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, που αντέδρασε στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας και στις σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα υγείας.

«Αιδώς Αργείοι» και «κρείττον του λαλείν το σιγάν» είπε ο υπουργός Οικονομικών, αντιδρώντας στις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι «θέλει πολύ θράσος να τοποθετηθεί κάποιος» μέσα στη Βουλή με αυτό τον τρόπο. Αλλά πρόσθεσε ότι «δεν περίμενε κάτι διαφορετικό από την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Και κάνοντας αντεπίθεση, θύμισε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επανέλαβε τα γνωστά στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση για την πανδημία, υποστηρίζοντας ότι αποκαλύπτουν με «σκληρό» τρόπο ότι η κυβέρνηση εργάζεται «σκληρά» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και για αυτό έχει καταφέρει συγκριτικά να αντιμετωπίσει καλύτερα την πανδημία σε σχέση με άλλες χώρες.

Εκπροσωπώντας ουσιαστικά τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αφού δήλωσε στην Ολομέλεια ότι αποδέχεται να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση «την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει με διάγγελμα μέτρα για την πανδημία, την στιγμή που υπάρχουν ανοικτά τα εθνικά θέματα με τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία, η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να καταθέσει πρόταση μομφής».

Τι προβλέπει η διαδικασία

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ


Η συζήτηση επί της πρότασης μομφής στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Συντάγματος και τον κανονισμό της Βουλής, θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους, αντιθέτως απορρίπτεται.

Εάν η πρόταση μομφής απορριφθεί τότε δεν μπορεί να υποβληθεί άλλη για το ίδιο πρόσωπο ή με πανομοιότυπο σκεπτικό εάν δεν παρέλθουν έξι μήνες, εκτός και εάν αυτή υπογράφεται και από τους 300 βουλευτές.
Θα καταψηφίσει τον υπουργό η αντιπολίτευση

Στο μήνυμά της η Φώφη Γεννηματά επέλεξε κατά την πάγια τακτική της να επιτεθεί τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη και της Δεξιάς». Ωστόσο δήλωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ούτε στην κυβέρνηση ούτε σε υπουργό της.

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ καταψηφίζει

Κατά του υπουργού Οικονομικών θα ψηφίσει το ΚΚΕ, σύμφωνα με τη δήλωση του γενικού γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

EUROKINISSI

Σχολιάζοντας την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε:

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει στο πρόσωπο του υπ. Οικονομικών, συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως επίσης καταψηφίζει και εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσχεδίασαν το έγκλημα, σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, το οποίο ολοκληρώνει σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τον Πτωχευτικό Κώδικα».
Γ. Βαρουφάκης κατά Μητσοτάκη και Τσίπρα

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, με δήλωσή του εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό για τον Πτωχευτικό Νόμο και την απουσία του από τη Βουλή, αλλά ταυτόχρονα ασκεί κριτική στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ειδικότερα, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει:

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν προσήλθε να υπερασπιστεί τον Πτωχευτικό Νόμο του, στην προσπάθειά του να περάσει στα ψιλά το εγκληματικό νομοθέτημα. Ο κ. Τσίπρας, καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών, ξεκινά κοκορομαχία, που βοηθά τον κ. Μητσοτάκη να ξεχαστεί ο Πτωχευτικός Νόμος».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια