5 εκατ. ευρώ από τον Μηταράκη σε εταιρία που διευθύνει η σύζυγος του εκπροσώπου της ΤτΕ και πρώην ΓΓ του ΥΠΟΙΚ, Ηλ. Πλασκοβίτη




5 εκατ. ευρώ (6,2 εκατ. μαζί με τον ΦΠΑ), για… συμβουλευτικές υπηρεσίες και μάλιστα με ταχύτατες διαδικασίες!

Οσμή σκανδάλου αποπνέει η χρηματοδότηση με ποσό 5 εκατ. ευρώ (6,2 εκατ. μαζί με τον ΦΠΑ), για συμβουλευτικές υπηρεσίες και μάλιστα με ταχύτατες διαδικασίες, ιδιωτικής εταιρίας, της οποίας αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια (COO) είναι η σύζυγος του εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη.

Το κονδύλι που έχει ήδη εγκριθεί θα αφαιρεθεί από τα ταμεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και θα διατεθεί συγκεκριμένα στην εταιρία PLANET Α.Ε. την οποία διευθύνει η κυρία Μάχη Καραγιάννη, σύζυγος του Ηλία Πλασκοβίτη, προκειμένου να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο υπουργείο του οποίου προΐσταται ο Νότης Μηταράκης, για τη δημιουργία δομών για πρόσφυγες και μετανάστες.Επιπλέον ερωτηματικά, προκαλεί το γεγονός ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως επισημαίνουν γνωρίζοντες τις διαδικασίες, το κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών σπανίως ξεπερνά το 0,2% της συνολικής αξίας του έργου. Αυτό άλλωστε έχει καταγγείλει προ περίπου ενός μήνα και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, τα 6,2 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν περίπου στο 5% του προϋπολογισμού, αφού το συνολικό κόστος της κατασκευής των εν λόγω δομών ξεπερνά τα 120 εκατομμύρια.

Παρά ταύτα το υπουργείο υποστηρίζει ότι πρόκειται για το 1,5% της συνολικής αξίας, συνυπολογίζοντας προφανώς και άλλες εργασίες σε δομές, ενώ ισχυρίζεται ότι αυτό το ποσοστό είναι αποδεκτό διεθνώς και έχει αξιολογηθεί από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε χρόνο ρεκόρ η έγκριση της προσφοράς

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από έγγραφα τα οποία παρουσιάζει το documentonews.gr, στις 13 Οκτωβρίου 2020, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποφάσισε τη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση έργου με τίτλο «παροχή εξειδεικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις συμβάσεις κατασκευής δομών». Σύμφωνα με τα στοιχεία η σύμβαση με την εταιρία ανάδοχο θα έχει τετραετή διάρκεια και το ποσό που θα πληρωθεί ανέρχεται συνολικά σε 6,2 εκατ. ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ. Για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε τότε κατατεθεί ερώτηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, ακόμη ωστόσο δεν είχε υπάρξει ανάδοχος, δεν ήταν επομένως γνωστό ότι το έργο αναλαμβάνει η εν λόγω ιδιωτική εταιρία.

Μάριος Αραβαντινός, documentonews.gr

το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια