Πράγα- ένας συνδυασμός μαγείας και αλχημείας




Η πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι ένας τόπος μαγικός. Και πώς να μην χαρακτηριστεί άλλωστε αυτή η πόλη μαγική, όταν από μια βρύση της έτρεχε χρυσός και αποτέλεσε το κέντρο των απόκρυφων επιστημών και των «Αλχημιστών».

Μια χρυσή παραμυθένια πόλη
Η Πράγα βρίσκεται στο κέντρο της χώρας στην καρδιά της Βοημίας. Θυμίζει περισσότερο σκηνικό ταινίας, παρά μια πραγματική πόλη. Αποτέλεσε παράδεισο για καλλιτέχνες, διανοούμενους, αστρολόγους, αστρονόμους και αλχημιστές. Κάποιοι την ονόμασαν «πόλη των εκατό τρούλων» και «χρυσή» από τις επίχρυσες στέγες των πυλών του Κάστρου. Τη διακρίνει μια μεσαιωνική γοητεία, ένα ρεσιτάλ αρχιτεκτονικής και καλαισθησίας. Όλες οι πολυκατοικίες είναι χτισμένες σε γοτθικό, αναγεννησιακό ή μπαρόκ ρυθμό και είναι η μια ωραιότερη από την άλλη.

Τελικά βρέθηκε το ελιξίριο της νεότητας;



Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το Χρυσό Σοκάκι (Ζλάτα Ούλτσικα). Εκεί είναι χτισμένα μικροσκοπικά σπιτάκια, που από τον 16ο αιώνα μέχρι και τον 18ο, κατοικούνταν από μάγους και αλχημιστές, οι οποίοι αναζητούσαν το ελιξίριο της νεότητας και τα μυστικά παραγωγής χρυσού.

Ρομαντικοί περίπατοι και αρχιτεκτονική



Η γέφυρα του Καρόλου είναι ένα από τα αριστουργήματά της. Πλέον εξυπηρετεί μόνο πεζούς και την στολίζουν 30 αγάλματα ηγεμόνων. Και αγίων, γι’ αυτό είναι γνωστή ώ «η λεωφόρος των αγαλμάτων». Είναι λιθόστρωτη και προσφέρεται για ρομαντικούς περιπάτους. Στις άκρες της υψώνονται δύο πύργοι, οι οποίοι χτίστηκαν για αμυντικό σκοπό.

Μια εκκλησία μοναδική σε όλο τον κόσμο



Η πλατεία της παλιάς πόλης είναι η ομορφότερη της Πράγας. Στην πλατεία αυτή βρίσκεται και η εκκλησία της Παναγίας του Τιν που αξίζει κανείς να την επισκεφθεί. Η εκκλησία αυτή έχει ένα ρολόι μοναδικό στον κόσμο, αφού τύφλωσαν ακόμη και τον δημιουργό του ώστε να μην δημιουργήσει κάτι παρόμοιο πουθενά αλλού στον κόσμο. Όταν η ώρα πηγαίνει «ακριβώς» όλοι συγκεντρώνονται μπροστά της και περιμένουν να δουν τα ξύλινα αγάλματα των Αποστόλων και τη μαριονέτα του θανάτου, που υπενθυμίζει το πέρασμα του χρόνου. Ο σκελετός κρατάει στο ένα του χέρι μια καμπάνα και στο άλλο μια κλεψύδρα. Δίλα του, σύμβολο λαγνείας, ο Τούρκος, που κουνάει το κεφάλι του. Αριστερά, ο φιλάρεσκος, κοιτάζει στον καθρέφτη και ο Εβραίος τοκογλύφος κρατάει ένα πουγκί. Το θέαμα τελειώνει στο άκουσμα του κόκορα και τότε το ρολόιο σημαίνει την ώρα.

Διασκέδαση και αξιοθέατα

Η Πράγα διαθέτει 350 θέατρα, 3 όπερες, 25 μουσεία και αμέτρητα κλαμπ με τζαζ μουσική. Αξίζει να παρακολυθήσει κανείς μια παράσταση στο Μαύρο Θέατρο. Αποτελεί κάτι το διαφορετικό και πρωτότυπο, καθώς το σκηνικό είναι μαύρο και κυριάρχο ρόλο παίζουν τα φωσφοριζέ χρώματα.

Πότε να πάτε

Ιδανική περίοδος για να επισκεφθεί κανείς την Πράγα είναι από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τότε η θερμοκρασία κυμαίνεται από μεταξύ 21 και 24 βαθμούς Κελσίου και ο περίπατος είναι αρκετά ευχάριστος. Αντίθετα το χειμώνα η θερμοκρασία μπορεί να αγγίξει και τους μείον 20 βαθμούς, χωρίς ωστόσο να παύει αυτή η πόλη να είναι μαγική και να θυμίζει χιονισμένο τοπίο σε καρτ ποστάλ.

το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια